Spotifi zatvara svoju kancelariju u Rusiji

Spotifi zatvara svoju kancelariju u Rusiji

Spotifaj saopštio je u sredu da je zatvorio svoju kancelariju u Rusiji na neodređeno vreme kao odgovor na ono što je platforma za audio striming opisala kao „ničim izazvan napad Moskve na Ukrajinu“.

Od jula 2021. godine, ruski zakon koji je potpisao predsednik Vladimir Putin obavezao je strane kompanije društvenih medija sa više od 500.000 korisnika dnevno da otvaraju lokalne kancelarije ili podležu ograničenjima koja su stroga kao i potpune zabrane.

Pre isteka martovskog roka, samo nekoliko kompanija, uključujući Spotifaj, ispunilo ih je.

Od ruske invazije na Ukrajinu prošle nedelje, koju Moskva naziva „specijalnom operacijom“, zapadne vlade su pozvale kompanije da suprotstave Putina na svaki mogući način.

„Naš prvi prioritet u protekloj nedelji bila je bezbednost naših zaposlenih i da obezbedimo da Spotifi nastavi da služi kao važan izvor globalnih i regionalnih vesti u vreme kada je pristup informacijama važniji nego ikad“, rekao je Spotifaj u izjava.

Spotifaj je saopštio da je pregledao hiljade sadržaja od početka rata i ograničio mogućnost otkrivanja emisija koje su u vlasništvu i kojima upravljaju ruski državni mediji.

Ranije ove nedelje, takođe je uklonio sav sadržaj iz državnih medija RT i Sputnjika sa Spotifaja u Evropskoj uniji, Sjedinjenim Državama i drugim tržištima širom sveta, osim u Rusiji, prateći slične korake Facebook-a Meta Platforms Inc i Twitter.

Sputnjik je u sredu u imejlu naveo da su „svaka ograničenja za novinare očigledna cenzura i najprljaviji primer kršenja slobode govora“.

RT je ranije ove nedelje rekao da tehnološke kompanije koje su ga uklonile nisu navele bilo kakve probleme sa njegovim izveštavanjem.

Spotifaj je rekao da će se uporediti sa donacijama zaposlenih, dva prema jedan, za podršku lokalnim humanitarnim naporima.