Novi satelitski snimci pokazuju razaranja izazvana ruskim udarima u oblastima severno od Kijeva

Novi satelitski snimci pokazuju razaranja izazvana ruskim udarima u oblastima severno od Kijeva

Novi satelitski snimci područja u Ukrajini pogođenih ruskim vojnim udarima pokazuju razmjere štete u prvih pet dana invazije.

Slike su snimljene 28. februara od strane kompanije Makar Technologies. Od tada, gusta oblačnost je sprečila većinu satelita da posmatraju bilo šta na zemlji širom zemlje.

Na snimcima se vide kuće u plamenu u selu Rivnopilja u oblasti Černhiv, otprilike 80 kilometara (oko 50 milja) severno od glavnog grada Kijeva. Desetine udarnih kratera se mogu videti na poljima koja okružuju selo.

Čini se da je u Černihovu uništen most preko reke Strižen, dok su stambene zgrade i fabrika u blizini pretrpeli štetu. Na obližnjem kolovozu viđen je i ruski vojni konvoj.

Satelitski snimci takođe pokazuju spaljene ostatke ruskih vojnih vozila u stambenoj oblasti u Buči, gradu izvan Kijeva. U nedelju su ukrajinski zvaničnici tvrdili da su osujetili napredovanje ruske kolone u Buči.

U Sukačiju, malom gradu 70 kilometara (oko 43,5 milja) severozapadno od Kijeva, vidi se veliki krater od udara na sredini kolovoza, a kuće u blizini izgledaju znatno oštećene.
Slike su takođe uhvatile scene svakodnevnog života usred rata u Černjigovu i Kijevu, sa desetinama ljudi u redu ispred supermarketa.