Senator predlaže plan da se onemogući Faučijeva NIAID pozicija

Senator predlaže plan da se onemogući Faučijeva NIAID pozicija

Medicinskom savetniku Bele kuće Entoniju Faučiju ne bi trebalo dozvoliti da deluje kao „glavni diktator“, rekao je senator Rend Pol.

Senator Rend Pol (R-Kentaki) predložio je amandman kojim bi se glavni medicinski savetnik Entoni Fauči uklonio sa njegove uloge na vrhu piramide javnog zdravlja. U ponedeljak je senator, koji je takođe obučeni lekar, otkrio plan da se Faučijeva uloga kao šefa Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) podeli na tri uloge koje vode odvojeni direktori.

„Ovo će stvoriti odgovornost i nadzor nad pozicijom koju finansiraju poreski obveznici i koja je u velikoj meri zloupotrebila svoju moć i koja je odgovorna za mnoge neuspehe i dezinformacije tokom pandemije Covid-19“, napisao je Pol u tekstu Foks njuza.

„Puno smo naučili u protekle dve godine“, napisao je senator, dodajući da je glavna lekcija da „niko ne treba smatrati ’glavnim diktatorom‘“. Njegova mera će, rekao je Pol, „konačno nametnuti odgovornost i otpustiti dr Faučija”.

Prema Paulovom planu, tri manja nacionalna istraživačka instituta bila bi Nacionalni institut za alergijske bolesti, Nacionalni institut za infektivne bolesti i Nacionalni institut za imunološke bolesti – i svaki bi imao svog direktora.

Da bi se sprečile zloupotrebe ovlašćenja, te direktore bi imenovao predsednik na petogodišnji mandat.

Pol se lično zabio u Faučija u operi, rekavši da za sve godine studiranja i bavljenja medicinom, nikada nije naišao na nekoga sa žuči da se proglasi „naukom“ i prikaže nekoga ko mu se suprotstavlja kao „napadajući nauku“.

Fauči je najplaćeniji službenik američke vlade čiju platu daju poreski obveznici, uzevši kući ogromnih 417.608 dolara u 2019, prema Forbsu. On i njegova supruga su takođe držali preko 10,4 miliona dolara investicija na kraju 2020. godine, otkrivaju finansijska otkrića.

Pol i Fauči su se više puta sukobljavali tokom pandemije, pri čemu je senator optužio doživotnog birokratu za javno zdravlje da je lagao Kongresu negirajući da su Nacionalni instituti za zdravlje platili istraživanje povećanja funkcije na kineskom Institutu za virusologiju u Vuhanu.

Fauči je optužio Pola da pokušava da ga umeša u poreklo samog Covid-19, za šta Pol kaže da nije njegov cilj. Senator iz Kentakija je čak prosledio slučaj Ministarstvu pravde – gest koji retko predstavlja stvarni sudski postupak.

S obzirom da je skoro milion Amerikanaca umrlo od Covid-19, predsednik Džo Bajden je proglasio pobedu nad virusom tokom svog obraćanja o stanju Unije ranije ovog meseca, a mandati za maske i zatvaranje zbog kojih je veći deo sveta držao zatvoren u poslednje dve godine su sve samo što nije nestalo. Tvrdeći da ove mere nisu učinile ništa da zaštite Amerikance, Pol je okrivio činjenicu da je nauku koju je vlada sledila „diktirao jedan čovek, neizabrani birokrata sa previše moći“.