Civili poginuli kada je Donjeck pogođen balističkom raketom

Civili poginuli kada je Donjeck pogođen balističkom raketom

Zvaničnici Donbasa saopštili su da je u granatiranju poginulo najmanje 17 ljudi.

Balistička raketa Točka-U lansirana je u ponedeljak na Donjeck, glavni grad Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštili su zvaničnici. Incident se dogodio u vreme ruske vojne kampanje u Ukrajini.

Portparol vojske DNR Eduard Basurin rekao je da je projektil presretnut i uništen u vazduhu, ali je jedan od njegovih eksplozivnih delova uspeo da pogodi grad. Zvaničnici odbrane DNR saopštili su da je najmanje 17 ljudi ubijeno, a 28 ranjeno.

„Da projektil nije oboren, imali bismo mnogo više žrtava“, rekao je medijima šef DPR Denis Pušilin. On je dodao da je deo projektila pao u centar Donjecka, nedaleko od glavne zgrade vlade.

Pušilin je tvrdio da je projektil bio napunjen kasetnom municijom.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li Moskva taj incident smatra terorističkim aktom, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio: „Izvan svake sumnje, to je napad na civilno stanovništvo.

U međuvremenu, Pavlo Kirilenko, regionalni ukrajinski zvaničnik, optužio je Rusiju da je u ponedeljak granatirala grad Avdejevku, severno od Donjecka, raketama Točka-U i drugim projektilima. On je rekao da su pogođene kuće, škola, hemijska fabrika.

RT nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri nijednu od ovih tvrdnji.

Prema Zvezdi, zvaničnom TV kanalu Ministarstva odbrane Rusije, vojska zemlje je 2019. zamenila balističke rakete Točka-U sistemima Iskander.

Avdejevka se nalazi unutar granica DNR, ali je pod kontrolom ukrajinskih snaga od 2014. godine, kada se republika odvojila od zemlje nakon puča u Kijevu.

Moskva je napala Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Rusije DNR i susedne Luganske Narodne Republike. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO.

Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dve republike.

Održano je nekoliko rundi mirovnih pregovora, ali su strane do sada uspele da se dogovore samo o putevima evakuacije iz opkoljenih gradova.