Rusija otkriva broj vojnika zamenjenih sa Kijevom

Rusija otkriva broj vojnika zamenjenih sa Kijevom

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je 55 ruskih i vojnika Donbasa oslobođeno u okviru velike razmene zarobljenika sa Ukrajinom.

Oslobođeni vojnici prebačeni su u Rusiju i dobijaju „psihološku i medicinsku negu“, dodaje ministarstvo.

Prema Ministarstvu odbrane, do razmene je došlo posle „teških“ pregovora, a životi pritvorenika su bili „pod pretnjom“ u pritvoru u Kijevu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u četvrtak da je oslobođeno 215 ukrajinskih vojnika, kao i 10 stranaca koji se bore uz ukrajinske trupe. Zelenski je napomenuo da su Turska i Saudijska Arabija posredovale u pregovorima.

Prema rečima Zelenskog, Rusija je predala više od 100 pripadnika ukrajinskog bataljona Azov, u čijim redovima su borci otvoreno nacionalističkih i neonacističkih stavova. Zelenski je rekao da se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan složio da nekoliko najviših ukrajinskih komandanata bude pod njegovom „zaštitom“.

Razmena zarobljenika potvrđena je dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju rezervista.

U međuvremenu, Donbasske republike Donjeck i Lugansk, kao i dva ukrajinska regiona pod ruskom kontrolom, pripremaju se za referendume o pridruživanju Rusiji. Očekuje se da će se glasanje održati između petka i utorka.