Zelenski obećava „udoban“ boravak puku Azov u Turskoj

Zelenski obećava „udoban“ boravak puku Azov u Turskoj

Pet komandanata puka Azov ostaće u Turskoj do okončanja sukoba između Moskve i Kijeva, potvrdio je u četvrtak predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na Fejsbuku. Svu petoricu je nedavno Rusija predala u sklopu velike razmene zarobljenika sa Ukrajinom.

„Dogovorili smo se da petorica oslobođenih komandanata Azova ostanu u udobnim uslovima u Turskoj do kraja rata i da će moći da vide svoje porodice“, rekao je Zelenski u objavi. Ranije je rekao i da im je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponudio zaštitu.

Zelenski je u četvrtak zahvalio turskom lideru na njegovoj „vodećoj ulozi“ u posredovanju u razmeni zarobljenika.

Ruske snage i milicije Donbasa zarobile su svih pet komandanata Azova u proleće nakon dugotrajne opsade čeličane Azovstal u lučkom gradu Mariupolju u Azovskom moru.

Rusija je predala pet komandanata zajedno sa više od 200 ukrajinskih vojnika, uključujući više od 100 pripadnika ukrajinskog bataljona Azov.

U razmenu je učestvovalo i deset stranih državljana koji su zarobljeni dok su se borili zajedno sa ukrajinskom vojskom. Britanska premijerka Liz Trus potvrdila je u sredu uveče da je pet zarobljenih britanskih državljana koji su se borili zajedno sa ukrajinskim trupama oslobođeno. Dvojica od njih su osuđeni za ratne zločine pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici i osuđeni na smrt. Stranci su već stigli u Saudijsku Arabiju, koja je takođe bila posrednik tokom razmene.

Kijev je u zamenu pustio 55 ruskih vojnika i vojnika Donbasa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Razmena zarobljenika potvrđena je dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju rezervista.