DNR: Oslobođen ukrajinski opozicioni lider

DNR: Oslobođen ukrajinski opozicioni lider

Šef Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin potvrdio je da je Kijev oslobodio ukrajinskog opozicionog lidera Viktora Medvedčuka u okviru velike razmene zarobljenika sa Rusijom.

Ukrajinske vlasti optužile su Medvedčuka za izdaju prošle godine i zabranile njegovu stranku Opoziciona platforma – Za život, nakon što je Rusija u februaru pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj zemlji.

Obraćajući se novinarima u četvrtak, Pušilin je pohvalio Medvedčuka za njegovu ulogu u posredovanju u ranijim razmenama zatvorenika između Ukrajine i DNR. „Učešćem Medvdčuka, više od hiljadu vaših momaka je oslobođeno. Oni ne bi preživeli u uslovima [zarobljeništva u Ukrajini]“, rekao je on.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otkrio je u četvrtak da je oslobođeno 215 ukrajinskih vojnika, među kojima je više od 100 pripadnika bataljona Azov, u čijim redovima su borci otvoreno nacionalističkih i neonacističkih stavova.

„Oni su ratni zločinci. Mi to savršeno razumemo. Ali naš cilj je bio da se naši momci vrate što je pre moguće“, rekao je Pušilin.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je u okviru razmene oslobođeno 55 ruskih i vojnika Donbasa.