Presuda Boeing MAKS-a okončava napore da se pojedinci smatraju odgovornim za nesreće

Presuda Boeing MAKS-a okončava napore da se pojedinci smatraju odgovornim za nesreće

Nakon manje od dva sata većanja u sredu, porota je zaključila da Mark Forkner, koji je bio glavni tehnički pilot kompanije Boeing Co. tokom razvoja aviona, nije kriv za prevaru službenika za obuku Federalne uprave za vazduhoplovstvo o sistemu kontrole leta koji je okrivljen za slanje dva mlaznjaka u fatalne skokove 2018. i 2019.

Bio je to brz zaključak o dugotrajnoj istrazi federalnih agenata i tužilaca o onome što je bilo među najgorim avionskim katastrofama u istoriji. Pored izgubljenih života, nesreće 737 MAKS poremetile su globalnu avijaciju, podstakle regulatorne promene i koštale Boing milijarde dolara.

Oslobađajuća presuda gospodina Forknera će verovatno odvratiti pokušaje da se pojedinci pozovu na odgovornost za katastrofe u vazduhoplovstvu, koje često uključuju složene nizove događaja i višestruke greške i propuste različitih strana, rekao je Kenet Kvin, bivši glavni advokat FAA koji je zastupao optužene u krivičnim istragama proizašlim iz nesreća. .

„Zaista je kraj igre u Sjedinjenim Državama da federalni tužioci pokušaju da pojedince smatraju krivično odgovornim za nesreće bez vidljivih dokaza o namernom ponašanju“, rekao je gospodin Kvin.
Dve Boingove nesreće 737 MAKS 8 i istraga koja je usledila uništili su ne samo reputaciju proizvođača aviona, već i njegov krajnji rezultat.

Može biti teško dobiti takve presude, rekao je, jer porotnici imaju tendenciju da saosećaju sa pojedincima, a ne sa kompanijama umešanim u tragedije.

Boeing je prošle godine pristao da plati 2,5 milijardi dolara kako bi rešio optužbu da su dva njegova radnika obmanula FAA. G. Forkner je bio jedini službenik koji je kasnije optužen. Porotnici su ga proglasili nevinim po četiri tačke optužnice za žičanu prevaru.

Portparol Ministarstva pravde rekao je da je gonjenje pojedinaca prioritet i da će tužioci „pratiti činjenice trenutnih i budućih istraga gde god da vode“.

Dejvid Gerger, jedan od advokata gospodina Forknera, rekao je da je pravda zadovoljena u Fort Vortu. „Porote su pametne – žele da znaju celu priču. Oni su to shvatili.“

Dok su se tužioci fokusirali na gospodina Forknera, advokati odbrane su nastojali da skrenu pažnju porotnika na Boeingove inženjerske greške i pogrešne korake drugih uključenih u razvoj i sertifikaciju 737 MAKS-a. Optužili su vladu da je od gospodina Forknera napravila žrtveno janje. „Ovo je ogroman korporativni neuspeh“, rekao je Džef Kirni, advokat gospodina Forknera, u svojoj završnoj reči.

G. Forkner je optužen da je lagao FAA kao sredstvo za prevaru kupaca Boeing-ove avio-kompanije, konkretno American Airlines Group Inc. sa sjedištem u Teksasu i Southvest Airlines Co. U svojoj ulozi u razvoju 737 MAKS-a, g. Forkner je bio zadužen za traženje FAA odobrenja za materijale i zahteve za obuku pilota. Njegovi advokati su podsetili porotnike da su inženjeri Boeinga, a ne gospodin Forkner, bili uključeni u dizajniranje i reviziju sistema kontrole leta poznatog kao MCAS bez dovoljnih zaštitnih mera. Rekli su da su gospodina Forknera njegove kolege iz Boinga držale u mraku i da nije lagao službenika za obuku FAA.

Tužioci su tvrdili da je g. Forkner radio na prevari službenika FAA čije je odobrenje tražio za lakše uslove obuke za 737 MAKS koje su cenili Boing i avio kompanije koje su želele da izbegnu skupu obuku pilota na simulatoru. Oni su tvrdili da je g. Forkner prevario zvaničnika FAA da ukloni pominjanje MCAS-a iz materijala za obuku pilota kako bi Boing zaradio desetine miliona dolara.

Tužioci su pozvali porotnike da ne dozvole da ih advokati gospodina Forknera ometaju.

„Proveli su svoje vreme okrivljujući sve druge“, rekao je tužilac Kori Džejkobs u svojoj završnoj reči u sredu.

Iako to nije pomenuto na suđenju gospodinu Forkneru, odsustvo MCAS-a u priručnicima i obuci pilota navedeno je kao doprinos prvom padu 737 MAKS krajem 2018. Indonežanski istražitelji koji istražuju nesreću Lion Air-a rekli su u svom konačnom izveštaju da nedostatak informacija „otežalo letačkim posadama da pravilno reaguju“ na zastoj paljenja sistema. Takođe su naveli dizajn, avio-kompaniju i druge pogrešne korake.

Američki okružni sudija Rid O’Konor podsetio je porotnike da gospodin Forkner nije optužen za izazivanje sudara.

Pitanje da li je gospodin Forkner znao da je sistem kontrole leta postao moćniji, bilo je sporno na njegovom suđenju. Vlada je tvrdila da gospodin Forkner jeste, ali odbrana je rekla da mu inženjeri Boeinga to nikada nisu rekli.

Na četvorodnevnom suđenju je nedostajalo bilo kakvo pominjanje ljudskih žrtava tragedija. Advokati odbrane su zatražili od sudije da izuzme „dokaze o žrtvi“, nazvavši to nepravedno štetnim. Tužioci se nisu protivili zahtevu i nastojali su da u potpunosti ograniče pominjanje nesreća kako bi izbegli ono što su opisali kao „sporednu predstavu o avionskim nesrećama“ koja bi zbunila porotu.