Preminuo harmonikaš i kompozitor Novica Negovanović

Preminuo harmonikaš i kompozitor Novica Negovanović

Poznati harmonikaš Novica Negovanović preminuo je u ponedeljak ujutru u kovid bolnici u Kruševcu u 76. godini.

Novica Negovanović rođen je 1945. godine u Adranima kod Kraljeva. Njegov muzički talenat dolazi do izražaja još u petoj godini njegovog života. Odrastao je u muzičkoj porodici, otac i stric svirali su harmoniku i od tada počinje njegov interes za ovaj instrument. Bio je toliko talentovan da je njegov prvi nastup bio već u prvom razredu osnovne škole. Sa stricem i ocem svirao je na mnogim veseljima.

U to vreme organizovana su opštinska takmičenja na kojima je učestvovao i na mnogima je pobeđivao. Pevao je i svirao po svim okolnim mestima, a na repertoaru je imao veliki broj pesama.

Godina 1966. bila je prekretnica u životu Novice Negovanovića. Ta godina obeležila je njegovu karijeru. Na takmičenju harmonikaša u Sokobanji dva puta osvaja prvo mesto, kao solista i kao duet harmonika sa Draganom Matićem Žilićem. Tu je poneo titulu prve harmonike Jugoslavije.

U godinama između 1970. i 1980. Novica Negovanović je bio među najpopularnijim jugoslovenskim harmonikašima nekom svojom novom orijentacijom, koja nije bila ni sledovanje puta Mije Krnjevca, niti podržavanje Jovice Petkovića. Njegove izvrsne interpretacije svojih kola (među kojima treba naročito istaći „Pericino kolo“) delovale su tako sveže i moderno da je za sobom povukao veliki broj mladih harmonikaša. Bio je na putu da postane harmonikaška velesila, ali tada se odrekao solističke karijere harmonikaša, a više se eksponirao kao pevač i stvaralac novih pesama.

Deset godina Novica je radio kao glavni muzički urednik u Produkciji gramofonskih ploča i muzičkih kaseta „Jugodisk“ u Beogradu. Od 1989. do 2003. godine, Novica je živeo i radio u Americi. U svojoj dugogodišnjoj karijeri učestvovao je na mnogim festivalima, turnejama, koncertima i humanitarnim koncertima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.