Estonija: Ne treba potcenjivati pretnju koja dolazi iz Rusije

Estonija: Ne treba potcenjivati pretnju koja dolazi iz Rusije

U svom govoru na ceremoniji otvaranja Vojnog komiteta NATO-a u Talinu, predsednik Estonije Alar Karis rekao je da najefikasnija strategija sa stanovišta evropske bezbednosti i stabilnosti ostaje ekonomsko, političko i vojno obuzdavanje Rusije, prenosi „Evropska istina“ .

„S vojne tačke gledišta, to znači pouzdanu politiku NATO-a odvraćanja, sposobnost da se odupre eventualnoj ruskoj agresiji. Možda će Rusija izgubiti rat (u Ukrajini), ali bi bila greška potcenjivati akutnu pretnju koja još uvek emituje. odatle“, rekao je Karis.

On je naglasio da je rat u Ukrajini daleko od kraja, ali Zapad treba da doprinese njegovom što pre rešavanju, jer bi „nedovršeni ili zamrznuti konflikt u Ukrajini bio kao gnojna rana u srcu Evrope i držao bi nas u konfrontacija sa Rusijom još mnogo godina“.

Predsednik Estonije je u svom govoru govorio o mogućim posledicama poraza Rusije.

„Moja preporuka je da se izbegava politika prema Rusiji zasnovana na strahu od nestabilnosti. Videli smo to i ranije. I Gorbačov i Jeljcin su igrali na strah da će, ako izgube vlast, na vlast u Rusiji doći neprijatne ličnosti. Nažalost, to se desilo. i bez toga. Ne upadajmo ponovo u ovu zamku“, rekao je Karis.

Prema njegovim rečima, zadatak NATO-a nije da „spasi Putina i drugo rusko rukovodstvo od sramote“.

Oni snose punu odgovornost za zločine koje su počinili, greške koje su napravili tokom napada na Ukrajinu i teže posledice po Rusiju i prema njima treba postupati u skladu sa tim“, zaključio je estonski predsednik.

Konferencija Vojnog komiteta NATO-a počela je u petak u Talinu. Njemu prisustvuju komandanti oružanih snaga Saveznika koji razmatraju pitanja strateškog razvoja Alijanse. Po prvi put na manifestaciji učestvuju predstavnici Finske i Švedske.