Poljska policija pokreće krivični postupak protiv farmera koji je pozvao Putina na intervenciju na granici s Ukrajinom

Poljska policija pokreće krivični postupak protiv farmera koji je pozvao Putina na intervenciju na granici s Ukrajinom

Poljska policija je pokrenula krivični postupak protiv farmera koji je na protestu na granici sa Ukrajinom okačio poster na traktor s porukom kojom poziva predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da „uvede red“, prenosi „Evropska pravda“.

Poljski policajci su naglasili da neće tolerisati kršenje zakona i širenje mržnje.

„Poljska policija je promptno reagovala na demonstraciju neprihvatljivih slogana tokom protesta poljoprivrednika u okrugu Vodzislav. Policija i tužilaštvo preduzimaju korake u skladu s članom 256.1 Krivičnog zakonika“, saopšteno je.

Pomenuti član predviđa novčane kazne ili kaznu zatvora do dve godine za izazivanje mržnje „na osnovu nacionalnih, etničkih, rasnih, verskih razlika“.

„Sve osobe koje počine delo motivisano mržnjom prema drugoj osobi biće krivično gonjene“, dodaje policija u drugom saopštenju.

Na posteru je pisalo: „Putine, dovedi stvari u red u Ukrajini, u Briselu i kod naših vladinih zvaničnika“. Situaciju je komentarisao šef poljskog Ministarstva unutrašnjih poslova Marčin Kervinski, potvrdivši da će biti preduzete mere protiv autora postera.

Podsetimo, poljski farmeri su ujutru 20. februara blokirali prugu kod punkta „Medika-Šegini“ i deo žitarica iz teretnog voza izbacili na šine. Kao odgovor na ove akcije, ukrajinski prevoznici su započeli proteste na železničkim stanicama „Rava-Ruska – Grebene“, „Krakivec – Korčova“ i „Šegini – Medika“.

Zamenici premijera ukrajinske vlade Oleksandar Kubrakov i Julija Sviridenko pozvali su na brzo rešavanje blokada kontrolnih punktova na granici između Poljske i Ukrajine, posebno ometanja putničkog saobraćaja.