Skupština OEBS-a podržala ideju o ukidanju ovlašćenja ruske delegacije

Skupština OEBS-a podržala ideju o ukidanju ovlašćenja ruske delegacije

Parlamentarna skupština OEBS-a je na prošloj sednici podržala rezoluciju kojom se poziva na razvoj mehanizma koji bi omogućio da se delegaciji jedne države koja je povredila suverenitet i teritorijalni integritet druge države oduzmu ovlašćenja.

Kako prenosi „Evropska pravda“, ovo je na Fejsbuku objavila Jevgenija Kravčuk, zamenica šefa frakcije „Sluge naroda“ u Vrhovnoj radi, članica ukrajinske delegacije PS OEBS-a.

Prema njenim rečima, na redovnoj sednici PS OEBS-a usvojene su tri važne rezolucije u vezi sa Ukrajinom.

„Prvi i najvažniji od njih je „Agresivni rat Ruske Federacije protiv Ukrajine i njenog naroda, koji takođe predstavlja pretnju za ceo region OEBS-a“, u kojem Organizacija posebno poziva Stalni komitet PS OEBS-a da unesu izmene u Pravila i procedure koje će stvoriti žalbeni mehanizam i kao rezultat – oduzimanje ovlašćenja delegaciji države učesnice, čime je narušen suverenitet i teritorijalni integritet druge države učesnice“, rekao je Kravčuk.

Pored toga, rezolucija smatra da su ruski zločini ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid, insistira se na što skorijem stvaranju specijalnog međunarodnog krivičnog suda za procesuiranje ovih zločina, zahteva se povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine itd.

Još dve rezolucije se tiču bezbednosti novinara u zoni sukoba, kao i uticaja bezbednosnih pretnji tokom rata na živote ljudi i civilnog društva“, dodao je Kravčuk.

Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao OEBS da pronađe način da suspenduje ovlašćenja Rusije u vezi sa ratom koji je pokrenula, napominjući da će u suprotnom Ruska Federacija uništiti sam OEBS.

Podsetimo, Velika Britanija je odbila da izda vize ruskoj delegaciji, koja je trebalo da učestvuje na julskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u gradu Birmingemu. Britanska ambasada u Rusiji potvrdila je da su razlog odbijanja izdavanja viza lične sankcije poslanicima.