Die Velt: Nemačka na ivici gasne „faze alarma“

Die Velt: Nemačka na ivici gasne „faze alarma“

Nemačka se sprema da uđe u drugu fazu svog plana za vanredne situacije sa gasom u roku od pet do 10 dana, izvestio je u utorak Die Velt, pozivajući se na izvore upoznati sa tim.

Takozvana „faza alarma“ se pokreće kada „dođe do poremećaja u snabdevanju gasom ili izuzetno velike potražnje za gasom što dovodi do značajnog pogoršanja situacije u snabdevanju gasom, ali je tržište i dalje u stanju da se nosi sa ovim poremećajem“. ili tražnje bez potrebe za preduzimanjem netržišnih mera“, prema planu u 3 faze nemačkog ministarstva ekonomije.

Savezno udruženje industrije energije i vode odbilo je da potvrdi ili demantuje da li bi sledeći korak plana za vanredne situacije trebalo da stupi na snagu na pitanje Die Velt-a.

Regulator za gas Bundesnetzagentur nedavno je izneo detalje o sistemu aukcije koji će biti predstavljen narednih nedelja sa ciljem smanjenja potrošnje gasa među proizvođačima. Šef agencije je izrazio zabrinutost da će trenutne zalihe gasa potrajati Nemačkoj tokom zime. Istovremeno, izvršni direktor najveće nemačke energetske kompanije, Markus Kreber, nagovestio je apokaliptični scenario jer „trenutno ne postoji plan… na evropskom nivou“ da se „preraspodeli gas ako budemo potpuno isključeni“.

Ako se uvedu, mere će omogućiti komunalnim preduzećima da prenesu troškove gasa na potrošače. Iako je nejasno koliko će ta povećanja cena biti visoka, jedan izvor sugeriše da bi prosečno tročlano domaćinstvo moglo da se suoči sa povećanjem do 2.000 evra.

Cena goriva je naglo porasla poslednjih meseci nakon pokretanja ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, što je dovelo do toga da EU uvede velike sankcije Moskvi. Međutim, dok su te sankcije imale za cilj da ekonomski kazne Moskvu, one su imale obrnut efekat, sve više pogađajući evropske porodice. Nedavna anketa pokazala je da je svaki šesti Nemac prijavio da preskače obroke kako bi sastavio kraj s krajem.

Potencijalno uvođenje novih hitnih mera dolazi nakon prošlonedeljnog poteza ruskog Gazproma da smanji snabdevanje Nemačkom prirodnog gasa za 60%. Dok je Berlin kritikovao odluku ruske gasne kompanije kao „političku“, Moskva je objasnila da „jednostavno nema čime da se pumpa“, ističući da Gasprom nije bio u stanju da bezbedno održava protok gasa bez turbine koju je Siemens Energi poslao u Kanadu na popravku i nije vraćen.

„Ovo je kriza koju je stvorila EU“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedeljak. „Imamo gas, spreman je za isporuku, ali Evropljani moraju da vrate hardver. I popravite hardver u skladu sa njihovim obavezama.”

U slučaju da se pokrene završna faza nemačkog plana za gas u vanrednim situacijama, država će biti zadužena za racionalizaciju gasa. To bi se desilo ako postoji „izuzetno velika potražnja za gasom, značajan prekid u snabdevanju gasom ili druga značajna situacija u snabdevanju i ako su sve relevantne tržišne mere sprovedene, ali snabdevanje gasom nije dovoljno da zadovolji preostalu potražnju za gasom, tako da da je potrebno preduzeti dodatne netržišne mere, posebno da bi se obezbedilo snabdevanje gasom zaštićenih kupaca“, navode iz Ministarstva privrede.