Mehanizam u Hagu izriče novu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Mehanizam u Hagu izriče novu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Mehanizam za krivične sudove u Hagu izreći će u 15 časova presudu nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. To će biti druga prvostepena presuda, jer je prva, kojom su bili oslobođeni svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca.

Pretposlednje poglavlje pred Mehanizmom za krivične sudove u Hagu, zatvara se danas u 15 časova.

Bivšim pripadnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću drugi put se izriče prvostepena presuda, jer im se sudilo ponovo, posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu odluku iz 2013. godine, po kojoj su oslobođeni po svim tačkama optužnice .

Terete se za udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Slobodanom Miloševićem, kroz osnivanje i podršku „Crvenim beretkama“, „Škorpionima“ i Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, jedinicama koje su delovale na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo tvrdi da je uspelo da dokaže njihovu krivicu , dok odbrana traži ponovnu oslobađajuću presudu .

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije „Sablja“, posle ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Pretresno veće ih je 2013. godine oslobodilo svih optužbi, iskoristivši tada retko korišćeni termin „konkretna usmerenost“, u smislu da pomoć koju su Stanišić i Simatović pružali jedinicama u Hrvatskoj i BiH nije bila konkretno usmerena na činjenje zločina.

Po žalbi tužioca, 15. decembra 2015. godine Žalbeno veće ukinulo je prvostepenu presudu i naložilo da im se suđenje ponovi .