Kremlj upozorava Zapad na odgovor na zabranu RT France

Kremlj upozorava Zapad na odgovor na zabranu RT France

Moskva će primeniti „slične recipročne” mere prema zapadnim medijima koji rade u Rusiji kao odgovor na zabranu emitovanja programa RT France u EU, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Ovo dolazi nakon što je najviši sud EU u sredu potvrdio odluku da zabrani RT France da emituje svoje emisije, optužujući kanal za nepravedno izveštavanje o sukobu u Ukrajini.

„Zadiranje u slobodu govora, slobodu medija u evropskim državama, uključujući Francusku, je i zabrinjavajuće i za žaljenje“, rekao je Peskov novinarima. „Evropljani gaze iste ideale koje nameću širom sveta.

Peskov je obećao „recipročan pritisak“ na zapadne medije koji rade u Rusiji. „Slično im nećemo dozvoliti da rade u našoj zemlji. Neće biti mekog pristupa ovom pitanju.“

Ranije tokom dana, Evropski sud pravde potvrdio je zabranu RT France da emituje svoj sadržaj u bloku. Sudije su presudile da kanal „nije u stanju da demonstrira sveukupno uravnotežen tretman informacija“ u vezi sa sukobom.

Emanuel Pivnika, advokat RT France, rekao je da presuda pokazuje „nepoštovanje slobode izražavanja koje svaki medij mora da ima“.

Šefica RT Francuske Ksenija Fedorova rekla je u saopštenju da presuda pokazuje da pravosuđe bloka „ne može ili neće da se suprotstavi“ volji političara.

„Evropski političari su izabrali put koji je protiv demokratskih vrednosti na kojima počiva Evropa, kao što su sloboda izražavanja i različitost mišljenja“, rekla je Fedorova. „Uprkos cenzuri, RT France će nastaviti da donosi različite perspektive na vesti, gde god da se emituju.

Evropski savet je u martu zabranio emitovanje emisija koje su producirali RT i Sputnjik, još jedna ruska državna novinska agencija, navodeći kao razlog „sistematsko informisanje i manipulaciju i dezinformacije“ u izveštavanju o sukobu između Rusije i Ukrajine. Odluka je doneta ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju protiv susedne države krajem februara.

Zapadni političari dugo su optuživali RT da vodi propagandnu kampanju po nalogu Kremlja. RT demantuje ove navode.

Ranije ove godine, ruske vlasti naredile su nemačkom javnom emiteru Dojče vele da zatvori svoju kancelariju u Moskvi. Taj potez usledio je nakon što je Berlin zabranio sestrinskom kanalu RT na nemačkom jeziku RT DE da emituje u zemlji.

Kao odgovor na zabrane i ograničenja koja su zapadne zemlje uvele na nekoliko ruskih medija, Moskva je takođe blokirala veb stranice nekih zapadnih medija koje finansira država, uključujući Bi-Bi-Si i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL).