Ukrajina stavila indijce na crnu listu zbog „ruske propagande“

Ukrajina stavila indijce na crnu listu zbog „ruske propagande“

Ukrajinska vlada objavila je crnu listu političara, stručnjaka i intelektualaca koje optužuje da promovišu „narative koji su u skladu sa ruskom propagandom“. Neki od onih na listi – uključujući bivšeg šefa indijske bezbednosti – odgovorili su zbunjeno i podsmešljivo.

Listu je ranije ovog meseca objavio „Centar za suzbijanje dezinformacija“ (CCD), odeljenje ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost koje je prošle godine osnovao predsednik Vladimir Zelenski. Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru, CKD je objavljivao redovne izveštaje u kojima se analizira izveštavanje o sukobu u svetskim medijima.

Među više od 75 imena na listi je PS Raghavan, bivši šef indijskog Saveta za nacionalnu bezbednost. Raghavan, koji je takođe bio indijski ambasador u Rusiji od 2014. do 2016. godine, imenovan je na listi zbog sugerisanja da je „Ukrajina protiv Rusije kao NATO protiv Rusije“.

U kontaktu sa The Vire, indijskog novinskog sajta, Raghavan je rekao da nema „nikakvih komentara na vežbu, osim mistifikacije zbog mog uključivanja na ovu listu“.

Sem Pitroda, bivši savetnik indijskih premijera Radživa Gandija i Manmohana Singa, takođe je na listi, jer je sugerisao da svet „treba da pregovara sa [ruskim predsednikom Vladimirom] Putinom“. Rekao je da je „zbunjen i iznenađen“ njegovim uključivanjem.

Novinar Saeed Nakvi je treći Indijac koji se pominje na listi. Prozvan po sugerisanju da je vojni „uspeh“ Ukrajine „iluzija“ rođena iz zapadne propagande, on je rekao da Kijev „plaća veoma visoku cenu za zapadnu nesreću i da imaju pravo na svoje reakcije u svom očaju“.

Američki senator Rend Pol, koji je osudio svoje kolege zakonodavce zbog finansiranja ukrajinske vojske dok američka ekonomija pati, uključen je na crnu listu, kao i politikolog Džon Miršajmer, koji je godinama tvrdio da bi širenje NATO-a na istok isprovociralo Rusiju u sukob koji ostavio bi Ukrajinu „razbijenu“.

„Kada sam bio dečak, moja majka me je naučila da, kada drugi ne mogu da pobede tvoje argumente činjenicama i logikom, oni te blate. To je ono što se ovde dešava“, rekao je Miršajmer za britanski novinski sajt UnHerd.

Istoričar Edvard Lutvak, pristalica zapadne politike naoružavanja Ukrajine, takođe se našao na listi jer je sugerisao da se Ukrajina ne može nadati da će potpuno pobediti Rusiju i svrgnuti Putina.

„Fantazija je verovati da Rusija može biti potpuno poražena“, rekao je on za UnHerd. „U Kijevu su ovaj stav protumačili kao da sam proruski.

CKD ne objašnjava šta uvrštavanje na listu znači za bilo koga od ovih ljudi i nijednom od njih nije zapretilo odmazdom. Niti spisak nije eksplicitno povezan sa bazom podataka Mirotvorec (Mirotvorac), još jednom listom „proruskih terorista“ koja devetogodišnju decu navodi kao neprijatelje ukrajinske države. Veruje se da Mirotvorcem upravlja ukrajinska služba bezbednosti.

Navedeni su i saradnici RT Skot Riter i Bredli Blankenšip, dok je nezavisni novinar Glen Grinvald imenovan po sugerisanju da „SAD ne bi trebalo da provociraju Rusiju u nuklearni rat“ i da se „opasne biolaboratorije nalaze u Ukrajini“, što je činjenica koju potkrepljuju SAD. zvaničnici.

„Ukrajinci imaju apsolutno pravo da vode kakvu god ratnu politiku žele“, rekao je Grinvald za UnHerd. „Ali kada počnu da zahtevaju da moja zemlja i moja vlada koriste svoje resurse da podstaknu svoje ratne napore, onda ja, zajedno sa svim ostalim Amerikancima, imam apsolutno pravo da dovodim u pitanje tu politiku ili da ukažem na njene opasnosti i rizike.

Grinvald je nazvao taktiku Kijeva da „optužuje disidente za širenje ’ruske propagande‘“ kao „standardni makartovski idiotizam“.