Otkriven vremenski okvir za gornju granicu ruske cene nafte

Otkriven vremenski okvir za gornju granicu ruske cene nafte

Mehanizam ograničenja cena namenjen ograničavanju prihoda Moskve od izvoza nafte mogao bi da bude uspostavljen do početka decembra, izvestio je u sredu Rojters, pozivajući se na visokog zvaničnika Grupe sedam najbogatijih zapadnih ekonomija.

5. decembar je imenovan kao datum kada će stupiti na snagu sankcije Evropske unije koje zabranjuju morski uvoz ruske nafte, objašnjava Rojters.

„Ovde je cilj da se uskladi sa vremenom koje je EU već postavila. Želimo da budemo sigurni da mehanizam ograničenja cena stupi na snagu u isto vreme“, rekao je agenciji neimenovani zvaničnik.

Grupa G7, koja uključuje Sjedinjene Države, Kanadu, Japan, Nemačku, Francusku, Italiju i Britaniju, želi da postavi gornju granicu cene ruske nafte kako bi smanjila prihod Moskve i primorala je da napusti svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Oni su takođe pokušavali da namame Kinu i Indiju, glavne kupce ruske nafte, da se pridruže sporazumu.

G7 želi da se cena ruske nafte postavi na nivo iznad troškova proizvodnje, ali znatno niži od trenutnih tržišnih cena, dodao je Rojters.

Moskva je prošle nedelje saopštila da će prestati da isporučuje zemlje koje se pridruže mehanizmu ograničavanja jer bi gornja granica cena poskupila naftu i naštetila ruskim proizvođačima.

Guverner Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina upozorila je da će Rusija, umesto da se pridržava ograničenja, preusmeriti snabdevanje u zemlje koje ne nameću takvo ograničenje cena.

Svaki plan za nametanje ograničenja cena ruske nafte brzo će biti potkopan tržišnim silama, čak i ako SAD i EU uspeju da ubede najveće azijske uvoznike da učestvuju, rekao je ranije za Rojters Horhe Montepeke, jedan od arhitekata referentnih globalnih cena nafte. ovog meseca.