4 nova astronauta putuju na Međunarodnu svemirsku stanicu na šestomesečni boravak

4 nova astronauta putuju na Međunarodnu svemirsku stanicu na šestomesečni boravak

Četiri astronauta započela su putovanje ka Međunarodnoj Svemirskoj Stanici u nedelju, gde će nadgledati dolazak dva nova raketna broda tokom njihovog polugodišnjeg boravka.

SpaceX-ova raketa Falcon, sa NASA-inim Metjuom Dominikom, Majklom Baratom i Džinet Eps i ruskim Aleksandrom Grebenkinom, poletela je iz svemirskog centra Kenedi.

Astronauti bi trebalo da stignu do laboratorije u orbiti u utorak, zamenjujući postojeću posadu koja se tamo nalazi od avgusta prošle godine.

Šestomesečni boravak nove posade uključuje dolazak dva raketna broda koje je naručila NASA. Boingova nova Starliner kapsula stiže krajem aprila, dok se očekuje da Sierra Space’s Dream Chaser, mini šatl, stigne mesec ili dva kasnije.

Džinet Eps, jedna od članova posade, izrazila je ponos što može biti uzor crnkinjama, ističući važnost raznolikosti u svemirskim misijama.

Novi u svemiru su Dominik, pilot mornarice, i Grebenkin, bivši ruski vojni oficir. Doktor Majkl Barat, na svojoj trećoj svemirskoj misiji, postao je najstariji astronaut sa punim radnim vremenom koji leti u svemir.

Kontrolori leta trenutno prate rastuće curenje kabine na ruskoj strani svemirske stanice, ali ističu da to ne utiče na rad stanice ili bezbednost posade.