Rastući teret raka respiratornog trakta u Aziji

Rastući teret raka respiratornog trakta u Aziji

Širok spektar genetskih faktora i faktora životne sredine može uticati na napredovanje raka respiratornog trakta, čineći ga raznolikom bolešću. Prema prethodnoj studiji Globalnog opterećenja bolestima, povredama i faktorima rizika (GBD), rak dušnika, bronha i pluća (TBL) i broj slučajeva raka larinksa i smrtnih slučajeva porasli su širom sveta u poslednjih 10 godina.

Više stope zdravstvenih ishoda raka između pogođenih populacija (incidencija standardizovana po godinama) i stope mortaliteta povezane sa malignitetima larinksa i TBL su izazvale zabrinutost. Iako se statistički podaci o respiratornom karcinomu razlikuju između istočnih i zapadnih regiona, on je i dalje najčešći uzrok smrti od raka na globalnom nivou.

Varijacije u stopi incidencije i mortaliteta od karcinoma respiratornih organa mogu biti rezultat geografski divergentnih i različitih pojedinaca i različitih izloženosti životnoj sredini u istočnim i zapadnim regionima. Razlike između Istoka i Zapada sugerišu da bi trebalo istražiti karcinome respiratornog trakta u azijskim zemljama i ponuditi relevantnije predloge.

Sada, po prvi put, tim naučnika predvođen dr Jianking Heom sa Odeljenja za torakalnu hirurgiju i onkologiju u Prvoj pridruženoj bolnici Medicinskog univerziteta Guangdžou, Državna ključna laboratorija za respiratorne bolesti, Nacionalni centar za klinička istraživanja za Respiratorna bolest i Institut za respiratorno zdravlje Guangdžou, Kina, imali su za cilj da istraže rizike i prevalenciju TBL i raka larinksa u azijskoj, regionalnoj i nacionalnoj populaciji u periodu od dve decenije, odnosno od 1990. do 2019.

Dr He navodi: „Ovde opisujemo teret karcinoma respiratornog trakta (tj. TBL i karcinom larinksa) i njihove faktore rizika koji se mogu pripisati u 33 azijske zemlje od 1990. do 2019. prema polu, azijskom regionu i socio-demografskom indeksu (SDI). ) i pokušaj da se daju naznake za rešavanje problema uzrokovanih glavnim faktorima rizika za rak respiratornog trakta u Aziji.“

Članak je objavljen u Kineskom medicinskom časopisu Pulmonari and Critical Care Medicine.

Tim istraživača je prvobitno dobio podatke sa veb stranice GBD kako bi analizirao ukupnu incidencu raka respiratornih organa u 33 azijske zemlje. Koristeći GBD bazu podataka 2019, istraživači su ispitali incidencu, mortalitet, godine života prilagođene invalidnosti (DALI), godine izgubljenog života (ILLs) i godine života sa invaliditetom (ILDs) zbog TBL i karcinoma larinksa.

Za tri mere – smrt, godine života prilagođene invalidnosti (DALIs) i incidencu – istraživači su procenili standardizovane stope za TBL karcinoma u Aziji, koje su modifikovane za pušenje i SDI, odvojeno i zajedno, između 1990. i 2019.

Nalazi ove studije otkrili su da, dok se stopa incidencije raka larinksa standardizovana po godinama povećava, standardizovana incidencija i stope mortaliteta od TBL raka u Aziji su se smanjile između 2010. i 2019. Tim je takođe uporedio svoje podatke o GBD sa prethodnom GBD studijom u rasponu od 2010. do 2019. godine, koji je objavljen u The Lancet Respiratori Medicine. „Naši sadašnji rezultati su pokazali da je opterećenje bolestima TBL i karcinoma larinksa u Aziji veće od globalnog nivoa“, primećuje dr He.

Rezultati su pokazali da su u poslednjih 10 godina, starosne standardizovane stope incidencije raka TBL globalno smanjene za 7,4%, a standardizovane stope incidencije raka larinksa za 3,0% kod muškaraca. Međutim, starosno standardizovane stope incidencije za TBL karcinom i rak larinksa kod žena su pale za 0,5% odnosno 0,9%, respektivno, u istom periodu.

Prema analizi GBD 2019, istraživački tim je rangirao pušenje kao primarni specifični faktor rizika za TBL i karcinom larinksa u Aziji. Rezultati istraživanja su takođe otkrili da je za oba pola kombinovano u Aziji i na globalnom nivou, zagađenje atmosferskog vazduha rangirano kao drugi faktor rizika od TBL karcinoma, a kod raka larinksa, drugi najveći faktor rizika je konzumacija alkohola kod oba pola, a zatim sledi. profesionalnom izloženošću sumpornoj kiselini.

Istraživači su izvršili prilagođavanja SDI i pušenja za analizu DALI-a, starosne standardizovane smrti i stope incidencije između 1990. i 2019. za TBL karcinom, i primećeno je da, posebno kod muškaraca u Centralnoj Aziji, pušenje i SDI imaju značajan uticaj o TBL riziku od raka.

Dr J. He kaže: „Među azijskim regionima uključenim u ovu studiju, istočna Azija je imala najviše standardizovane stope (smrtnost, DALI i incidencija) za TBL karcinom od 1990. do 2019. godine. Međutim, od 2010. ove stope su počeli da opadaju kod muškaraca, ali su se povećali kod žena.“

Na kraju, dr He i tim naglašavaju važnost studije, zaključujući: „Naša studija naglašava potrebu za proširenim programima kontrole pušenja i regulisanjem drugih faktora rizika za TBL i rak larinksa u Aziji kako bi se ublažio njihov uticaj i pruža uvid koji će pomoći kreatori politike promovišu ranu prevenciju i lečenje ovih karcinoma i poboljšavaju javno zdravlje.“