NASA misija da proučava misterije o poreklu solarnih radio talasa

NASA misija da proučava misterije o poreklu solarnih radio talasa

NASA-in CubeSat radio interferometrijski eksperiment, ili CURIE, trebalo bi da se pokrene 9. jula 2024. kako bi se istražilo nerazjašnjeno poreklo radio talasa koji dolaze sa Sunca.

Naučnici su prvi put primetili ove radio talase pre nekoliko decenija, a tokom godina su utvrdili da radio talasi potiču od sunčevih baklji i džinovskih erupcija na Suncu zvanih izbacivanje koronalne mase, ili CME, koje su ključni pokretač svemirskog vremena koje može uticati na satelit komunikacije i tehnologije na Zemlji. Ali niko ne zna odakle potiču radio talasi unutar CME.

Misija CURIE ima za cilj da unapredi naše razumevanje koristeći tehniku koja se zove niskofrekventna radio interferometrija, koja nikada ranije nije korišćena u svemiru. Ova tehnika se oslanja na dve nezavisne svemirske letelice CURIE – zajedno ne veće od kutije za cipele – koje će orbiti oko Zemlje na udaljenosti od oko dve milje. Ovo razdvajanje omogućava CURIE-ovim instrumentima da mere male razlike u vremenu dolaska radio talasa, što im omogućava da odrede tačno odakle dolaze radio talasi.

„Ovo je veoma ambiciozna i veoma uzbudljiva misija“, rekao je glavni istraživač David Sundkvist, istraživač sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju. „Ovo je prvi put da neko upravlja radio interferometrom u svemiru na kontrolisan način, tako da je to putokaz za radio astronomiju uopšte.“

Svemirska letelica, koju je dizajnirao tim sa UC Berkeley, meriće radio talase u rasponu od 0,1 do 19 megaherca kako bi precizno odredio solarno poreklo radio talasa. Ove talasne dužine su blokirane gornjim slojem Zemljine atmosfere, tako da se ovo istraživanje može uraditi samo iz svemira.

CURIE će lansirati raketu Ariane 6 ESA (Evropske svemirske agencije) početkom jula iz svemirskog centra Gvajana u Kuruu, Francuska Gvajana. Raketa će odvesti CURIE na 360 milja iznad površine Zemlje, gde će moći da dobije jasan pogled na sunčeve radio talase.

Jednom u svojoj kružnoj orbiti, dve spojene letelice CURIE uspostaviće komunikaciju sa zemaljskim stanicama pre nego što se orijentišu i odvoje. Kada se razdvojeni sateliti formiraju, njihove dvostruke antene od osam stopa će se rasporediti i početi da prikupljaju podatke.

CURIE je jedina misija koja se manifestuje u misiji NASA CubeSat Launch Initiative ELaNa (Obrazovno lansiranje nanosatelita) 43. Kao tragač, CURIE će demonstrirati dokaz koncepta za svemirsku radio interferometriju u CubeSat faktoru forme. CURIE će takođe utrti put za predstojeću misiju Sun Radio Interferometer Space Ekperiment, ili SunRISE. SunRISE će koristiti šest CubeSats-a za mapiranje regiona odakle solarni radio talasi potiču u 2D.