Kompletan prikaz zodijaka pronađen u staroegipatskom hramu

Kompletan prikaz zodijaka pronađen u staroegipatskom hramu

Gledanje u zvezde za sazvežđem koje upravlja rođenjem i životom ima dugu i složenu istoriju, a arheolozi su upravo otkrili mali deo toga.

Spektakularna serija reljefnih slika na plafonu drevnog egipatskog hrama prikazuje 12 znakova zodijaka, a možda ćete se iznenaditi kada prepoznate neke od njih.

Pored prikaza zodijaka, umetnička dela restaurirana u veličanstvenom hramu Esne u Gornjem Egiptu, posvećenom bogu sa glavom ovna Khnumu i drugima, uključuju i prikaze pet planeta u našem Sunčevom sistemu, „sedam strela “ Sekhmeta, a neki od dekana su merili noćne sate.

To je retko otkriće, i to prelepo, koje se pridružuje nizu zapanjujućih i zamršenih umetničkih dela starih skoro 2.000 godina koja krase zidove hrama.

„Predstave zodijaka su veoma retke u egipatskim hramovima“, kaže egiptolog Kristijan Lajc sa Univerziteta u Tibingenu u Nemačkoj, čiji tim je radio sa egipatskim Ministarstvom turizma i antikviteta na projektu restauracije.

„Sam zodijak je deo vavilonske astronomije i ne pojavljuje se u Egiptu sve do vremena Ptolomeja.“

Izgradnja hrama Esne, otprilike 60 kilometara južno od Luksora, počela je tokom Ptolomejske ere, ali se nastavila vekovima. Sada je ostalo samo predvorje, ili pronaos, koji je stavljen tokom rimskog perioda, pod vlašću cara Klaudija između 41. i 54. n.

Međutim, predvorje je verovatno zasjenilo sam hram, a arheolozi su mukotrpno radili na tome da mu vrate nekadašnju slavu, uklanjajući skoro 2.000 godina od prljavštine i čađi. Prošle godine, tim je otkrio raskošno oslikane freske koje prikazuju boginju lešinara Nekhbet i boginju Vadžet sa zmijskom glavom kao ptice raširenih krila.

„Hramovi i drevni prikazi bogova često su bili obojeni blistavim bojama“, rekao je tada Lajc, „ali one su obično izbledele ili čak potpuno nestale kao rezultat spoljašnjih uticaja.“

Hram Esne, kaže tim, jedinstven je po rasponu figura koje prekrivaju njegove zidove i očuvanju boja ispod sve prljavštine. Pažljivim čišćenjem reljefa od peščara, naučnici i posetioci mogu da sagledaju svu širinu ukrasa hrama u međusobnom odnosu.

Međutim, čak i usred ovog obilja živopisnih figura, prikaz znakova zodijaka je zanimljivo iznenađenje. Smatra se da su stari Grci uveli zodijak u Egipat, i činilo se da je postao veoma popularan, ali samo u određenim kontekstima.

„Zodijak je korišćen za ukrašavanje privatnih grobnica i sarkofaga i bio je od velike važnosti u astrološkim tekstovima, kao što su horoskopi pronađeni ispisani na ulomcima grnčarije“, kaže egiptolog Danijel fon Reklinghauzen sa Univerziteta u Tibingenu.

„Međutim, retka je u dekoraciji hrama: osim Esne, ostale su samo dve potpuno očuvane verzije, obe iz Dendere.“

Pre nekoliko godina, radovi na hramu otkrili su, po prvi put, drevna egipatska imena za sazvežđa, kao što su Mesekhtiu (Veliki medved), Sah (Orion) i ranije nepoznato sazvežđe Apedu n Ra – „guske od Ra“. Sada imamo neke od cifara za podudaranje – većina njih je ista kao zapadni horoskopski znaci koji se i danas koriste.

Ostali ukrasi uključuju „sedam strela“ boginje ratnice Sekhmet sa glavom lava, glasnike koji su personifikovali njen gnev i mogli su doneti ili zaštitu ili uništenje. Istraživači su takođe identifikovali Jupiter, Mars i Saturn, kao i niz sazvežđa koja se koriste za određivanje vremena.

I otkrivene su mnoge zanimljive i fantastične zveri, kao što su zmije sa krilima, ptica sa glavom krokodila i zmija za rep, i zmija sa glavom ovna.

Radovi su i dalje u toku, ali otkako su počeli 2018. godine, očišćeno je više od polovine plafona, kao i 8 od 18 stubova i 2 arhitrava koji nose plafon. Radi se sporo, kako bi se minimiziralo oštećenje pigmenata ispod prljavštine.

Samo će vreme pokazati koliko još tragova o drevnom Egiptu tim može – pažljivo – da otkrije.