Dve nestale sveske Čarlsa Darvina misteriozno vraćene više od 20 godina kasnije

Dve nestale sveske Čarlsa Darvina misteriozno vraćene više od 20 godina kasnije

Dve kultne sveske, koje uključuju Darvinovu skicu Drvo života iz 1837. godine, vraćene su prošlog meseca u biblioteku Univerziteta Kembridž.

Više od dve decenije nakon što su prvi put prijavljeni kao nestali, anonimna osoba je vratila dve istorijske sveske Čarlsa Darvina u biblioteku Univerziteta Kembridž.

Ikonične sveske, koje uključuju Darvinovu skicu Drvo života iz 1837. godine, vraćene su u biblioteku prošlog meseca, uvučene u sjajnu poklon ružičastu kesu i složene zajedno u plastičnu foliju, saopštila je biblioteka. Sveske su pratila tri reda:

bibliotekar
Srećan Uskrs
X

„Moj osećaj olakšanja zbog bezbednog vraćanja beležnica je dubok i gotovo ga je nemoguće na adekvatan način izraziti“, rekla je bibliotekarka dr Džesika Gardner.

Univerzitetska biblioteka Kembridž najavila je javni poziv da se sveske pronađu u novembru 2020. Iako su nestale mnogo pre žalbe, bibliotekari su pretpostavili da su upravo izgubljene.

Biblioteka planira da stavi sveske na izložbu u julu kao deo predstojeće izložbe pod nazivom „Darvin u razgovoru“. Rečeno je da skica Drveta života otkriva elemente Darvinovog razmišljanja pre nego što je više od dve decenije kasnije pisao o poreklu vrsta.

„Objekti poput ovih ključni su za naše razumevanje ne samo istorije nauke već i istorije čovečanstva“, rekao je Stiven Tup, vicekancelar na Kembridžu.

Biblioteka je saopštila da su sveske prvi put uklonjene 2000. godine iz jakih soba za posebne kolekcije, gde se nalaze „najređi i najvredniji predmeti“. Rutinska provera u januaru 2001. otkrila je da mala kutija u kojoj su bile sveske nije vraćena na svoje pravo mesto.

Nakon brojnih pretraga u biblioteci tokom godina, sveske nisu pronađene. Gardner je organizovao intenzivniju potragu 2020. godine, koju su vodili stručnjaci koji su vršili preglede vrhova prstiju. Tim je pretražio celu Darvinovu arhivu, koja uključuje više od 180 kutija.

Nakon što su ovi napori propali, zaključili su da su sveske ukradene.

Lokalna policija je zadovoljna što su sveske konačno pronađene.

„Delimo oduševljenje univerziteta što su ove neprocenjive sveske sada ponovo tamo gde im je mesto“, rekao je portparol policije Kembridžšira. „Naša istraga ostaje otvorena i pratimo neke linije istrage.