Kragujevac: Šumadijska čajanka sa gradonačelnikom na Sajmu turizma

Kragujevac: Šumadijska čajanka sa gradonačelnikom na Sajmu turizma

U Kragujevcu se održava 12. Međunarodni sajam turizma, jedini te vrste koji je ove godine organizovan u Srbiji. U okviru sajma održana je I manifestacija “ Šumadijska čajanka sa gradonačelnikom”. U kuvanju rakije ili šumadijskog čaja učestvovale su 24 ekipe iz Kragujevca I okoline, a najbolji su bili I nagrađeni. Kako kažu iz Gradske turističke organizacije Kragujevac ova manifestacija za cilj ima očuvanje tradicije u Šumadiji I predstavljanje običaja I gostoprimstva Šumadinaca gostima sajma.

Ni jedan važan događaj u životu šumadijskog domaćina ne može da prođe bez čašice kuvane rakije popularno nazvane Šumadijski čaj. Tajna najboljeg recepta je,kažu šumadinci, dobra ljuta rakija, malo vode i šećera i pravi majstor svog zanata.

Ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovao je I gradonačelnik Kragujevca ističući da su ovakvi događaji veoma važni u promociji Kragujevca I Šumadije.

U gradskoj turističkoj organizaciji Kragujevca kažu da je ovogodišnja Šumadijska čajanka sa gradonačelnikom okupila rekordan broj učesnika I posetilaca koji su imali priliku da se upoznaju sa tradicijom ovog kraja, degustiraju razne specijalitete I da se zagreju uz čašicu kuvane rakije.

Ovogodišnji Sajam turizma u Kragujevcu okupio je preko 50 izlagača iz čitave Srbije koji su predstavili svoju turističku ponudu. Prvi put ove godine bili su I gosti iz Turističke oganizacije Kosova I Metohije, a tradicionalno gostroprimstvo Kragujevčani su pružili I kolegama iz Bosne I Hercegovine I Crne Gore.