Kragujevac: Prosvetni radnici traže prelazak na onlajn nastavu

Kragujevac: Prosvetni radnici traže prelazak na onlajn nastavu

Gradski odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca uputiće danas zahtev lokalnoj samoupravi da kragujevačke škole pređu na online nastavu. Zahtev da se na nastavu na daljinu pređe na dve sedmice, upućuje se zbog „naglog povećanje broja obolelih od korona virusa kako među zaposlenima u školama tako i među decom“.

Po rečima Ljiljane Miletić, predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca, zahtevu je prethodilo anketiranje prosvetnih radnika u školama. Rezulati ankete pokazali su da je većina zaposlenih za prelazak na online nastavu, kako bi se sprečilo širenje epidemije kovid-19.

– Ne samo da u školama ima sve više nastavnika i učenika koji su zaraženi, već je i veliki broj onih koji su u izolaciji jer im je neko od članova porodice oboleo. Takođe smo i svedoci da su grupe đaka koji dolaze u školu sve manje, jer se roditelji odlučuju da povuku decu sa redovne nastave i prelaze na online, kaže Ljiljana Miletić.

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u ovom momentu je na bolovanju 5 profesora koji su zaraženi korona virusom.

Lokalnim samoupravama u kojima je uvedena vanredna situacija zbog epidemije kovid-19 data je mogućnost da škole prebace na online nastavu, ali one o tome treba da obaveste nadležnu Školsku upravu, kako bi dobile odobrenje Ministarstva prosvete.

Na online nastavu od ponedeljka, 23. novembra, su prešle sve škole u Paraćinu. Štab za vanredne situacije grada Zaječara doneo je preporuku o radu osnovnih i srednjih škola, ali se ona još uvek ne primenjuje pošto se čeka odobrenje Ministarstva prosvete i nauke.