Kragujevac: Preko elektronskog registra lako do informacija

Kragujevac: Preko elektronskog registra lako do informacija

Građanima Kragujevca omogućeno je da preko Elektronskog registra, koji se nalazi na internet stranici grada, na brz i jednostavan način dođu do informacija uz koja dokumenta u kom roku i uz koje troškove mogu da ostvare svoja prava koja su u nadležnosti lokalne samouprave

Elektronska baza podataka grada Kragujevca deo je paketa podrške koju sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, a finansira Švajcarska vlada.

Pored pregleda svih delatnosti, zatim organizacionih jedinica, u Elektronskom registru je navedena i procedura za niz administrativnih postupaka zbog kojih su do sada građani dolazili direktno do šaltera Gradske uprave.

Radi se o registru u kome se nalaze sve informacije, od obrazaca zahteva za 216 administrativnih postupaka, pa preko dokumenata koje je potrebno dostaviti lokalnoj samoupravi uz sam zahtev.

Pored toga, u proceduri je upisano da li se taj dokument pribavlja od strane lokalne samouprave po službenoj dužnosti ili je građanin dužan da pribavi.

Ovde se nalaze i informacije da li je potrebno uplatiti određenu taksu, koji je iznos takse, broj računa, kontakti.

Platforma je vrlo jednostavna, pristupa se preko sajta grada Kragujevca, sa tog sajta dalje se ulazi u Elektronski registar i dalje, u dva-tri koraka građanin dolazi do svih tih informacija – kaže Sanja Tucaković, član Gradskog veća za lokalnu samoupravu.