Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, jedne od najčešćih hroničnih bolesti današnjice, obeležava se danas.

Dijabetes je podmukla bolest koja ne boli, ali vremenom, ako se ne leči i ne vodi računa o zdravlju i navikama, može da izazove ozbiljne komplikacije poput oštećenja srca i krvnih sudova, očiju i bubrega. 

Slogan ovogodišnjeg Dana borbe protiv dijabetesa jeste „Porodica i dijabetes“.

Procenjuje se da u Srbiji ovaj metabolički poremećaj ima oko 800.000 ljudi. Pritom, mnogi i ne znaju da imaju dijabetes, jer on dugo ne daje nikakve simptome.

Postoje dva tipa ove bolesti: dijabetes tip jedan – je takozvani juvenilni ili mladalački dijabetes koji se obično javlja kod mlađih ljudi, kod kojih pankreas ne proizvodi dovoljno hormona insulina. Ova tip je ređi. Dijabetes tip dva uglavnom nastaje kod odraslih čije telo ne stvara dovoljno insulina ili postane otporno na njega, piše „Ddl.rs“.

Najbolja prevencija ove bolesti je zdrav život u koji se ubraja redovna fizička aktivnost od barem pola sata dnevno, zatim raznovrsnu ishranu od pet manjih obroka dnevno sa dosta voća i povrća, malo šećera i masnoća, konzumiranje dovoljno tečnosti a posebno vode, izbegavanje slanije hrane, prestanak pušenja, kao i redovan san.

Dijabetes se dijagnostikuje izvođenjem OGT testa, odnosno testa opterećenja glukozom, koji pokazuje kako organizam reaguje na oralno unetu to jest popijenu glukozu. Izvođenje testa traje oko dva sata i u suštini predstavlja merenje koncentracije glukoze u serijskim uzorcima i to pre i posle uzimanja glukoze.