Poljski vojnik koji je prebegao u Belorusiju pronađen obešen

Poljski vojnik koji je prebegao u Belorusiju pronađen obešen

Beloruske bezbednosne službe saopštile su da je Emil Čečko pronađen mrtav u Minsku.

Beloruske vlasti saopštile su da je Emil Čečko, poljski vojnik koji je prebegao u Belorusiju na vrhuncu migrantske granične krize prošle godine, pronađen obešen u Minsku. Bezbednosne službe koje istražuju smrt čoveka u ovom trenutku ne mogu da potvrde da li je reč o samoubistvu ili ubistvu.

Čečko je prešao poljsko-belorusku granicu 16. decembra 2021. i, prema beloruskim vlastima, zatražio je azil. Vojnik, koji je učestvovao u operaciji zadržavanja migranata poljske vlade, navodno je rekao da je bio primoran da pobegne iz svoje domovine jer se snažno protivio gruboj taktici koju su poljske vlasti koristile protiv migranata koji pokušavaju da pređu granicu.

Govoreći za beloruske medije, Čečko je, između ostalog, tvrdio da je video kako su dva poljska dobrovoljca ubijena nakon što su došli u region da pomognu izbeglicama. Poljski vojnik nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili te navode, a iz same Poljske nije stigao nijedan izvještaj koji bi potvrdio ili demantovao navodnu smrt dvojice dobrovoljaca.

Povrh toga, Čečko je naveo da su poljski graničari i vojnici ubili između 200 i 700 migranata u periodu od samo deset dana u junu. Vojnik je takođe tvrdio da je i sam učestvovao u tim navodnim masovnim ubistvima, a tela koja su poljski graničari tada navodno zakopali u masovne grobnice. Čečko je beloruskim novinarima rekao da su poljskim vojnicima posle toga davali pivo da bi se oslobodili stresa. Ove tvrdnje, međutim, nisu bile potkrepljene nikakvim dokazima.

Tokom svog boravka u Belorusiji, Čečko je takođe insistirao da će se suočiti sa smrću ako se vrati u Poljsku.

Poljski mediji su u to vreme odbacili sve navedeno kao deo kampanje dezinformisanja beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka protiv Poljske.

Šesnaesta (16.) mehanizovana divizija, u kojoj je Čečko služio, potvrdila je njegov nestanak, a poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak je tvrdio da je dezerter „imao problema sa zakonom“ i prethodno je zatražio da napusti vojsku. Blaščak je zaključio da Čečko „nikada nije trebalo da bude određen za službu na granici“.