„Tvrđava Odesa“: grad utihne dok uplašeni stanovnici čekaju rusko napredovanje

„Tvrđava Odesa“: grad utihne dok uplašeni stanovnici čekaju rusko napredovanje

Ukrajinska luka Odesa je utihnula, veseljaci u centru grada zamenjeni blokadama i tenkovskim zamkama, njene čuvene Potemkinove stepenice su prazne i statue zaštićene vrećama peska, čekajući da vide da li su bombe koje su pale na većinu drugih velikih gradova zemlja će sleteti i ovde.

Kulturno i strateško čvorište na Crnom moru na ruskom govornom području, jasno je da je plan invazije Moskve uključivao pokušaj preuzimanja kontrole nad ovim istorijskim gradom. Ipak, 20 dana od početka rata u Ukrajini, njene ulice nisu oštećene eksplozivom, iako su ispražnjene plimom rata.

„Potrebno je mnogo vremena da se navikneš na takvu tišinu u gradu“, rekao je Danijel Salem, sada oficir Nacionalne garde. Do kraja februara je držao četiri bara i restorana u Odesi, a još uvek živi u centru grada.

„Svaki put kada izađem zamišljam da čujem glasove ljudi, mislim da ih vidim. Ovo je mesto gde se uvek žurka, ova glavna ulica je puna ljudi koji plešu, zabavljaju se.”

Zvaničnici procenjuju da je najmanje 60 odsto stanovništva Odese otišlo u bezbednije delove na istoku ili van granica Ukrajine; Salemova žena i ćerka su deo tog egzodusa.

Centar grada pun je utvrđenja, poznate plaže su minirane, a trupe i dobrovoljci pokušavaju da održe moral i raspoloženje za napad za koji veruju da je odložen, ali ne i odvraćan.

Ukrajinski branioci zaustavili su kopneno napredovanje kod grada Nikolajeva, oko 120 km istočno. Ali ukrajinski zvaničnici i strani obaveštajci su više puta upozoravali da Rusija i dalje planira napad, gomilajući ratne brodove uz obalu i da bi mogla pokušati da zaobiđe Mikolajiv.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija već izvršila jedno amfibijsko iskrcavanje u istočnom Azovskom moru „i da bi mogla da traži dalje takve operacije u narednim nedeljama“. Takođe je blokirao obalu Crnog mora, praktično izolujući Ukrajinu od trgovine morem.

Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, tvrdio je da su ruski planovi za morski napad na Odesu prošle nedelje odustali samo zbog vremenskih prilika, i da su ponovo na stolu, iako je obećao žestoku odbranu.

Tamo ih čekaju ukrajinske snage, situacija je pod kontrolom.

Ima ko da ih upozna, baš kao što su ih „susreli” izvan Kijeva i drugih gradova u kojima su ruske trupe pretrpele velike gubitke, dodao je on.

Gradski branioci kažu da je Odesa spremna, nakon skoro tri nedelje priprema, a njihovi planovi su potkrepljeni kopiranjem taktike koja je delovala protiv ruskih snaga na drugim mestima.

„Grad smo pretvorili u tvrđavu Odesu“, rekao je Artjem, komandant bataljona Nacionalne garde u Odesi, koji je odbio da kaže svoje prezime, pozivajući se na bezbednost.

„Odesu nazivamo gradom majkom jer će prihvatiti svako dete, sa bilo kog kontinenta. Ali to je i zaštitnička majka, a Odesa će razbiti svakog ko pokuša da uvredi njen duh. Kažemo da će svako ko povredi mamu potonuti u more.”

Oni posmatraju ruske trupe da vide da li pokušavaju da zaobiđu Mikolajev – njegov rodni grad – kako bi krenuli ka Odesi kopnom ili pokušali da izvrše napad sa mora, iako vojni stručnjaci kažu da bi ruske linije snabdevanja bile veoma ranjive na napad bez kopnenog puta do Grad.

„Imaju tri načina da zaobiđu Mikolajv, tako da je naš cilj da zatvorimo sve ulazne i izlazne tačke. Posebno u Odesi, postoji mnogo mesta gde bi mogli da izvrše napad“, dodao je Artjem.

Grad je očigledno bio dovoljno bezbedan ove nedelje, a zvaničnici su imali dovoljno slobodnog vremena da organizuju obilazak Bernara Anrija Levija, francuskog javnog intelektualca primećenog u gradu.

Pokušavali su da se ne umire i da raspoloženje u gradu bude mirno, suočeni sa svakodnevnim izveštajima o zverstvima u ukrajinskim gradovima koji su na udaru, od opkoljenog Mariupolja do prestonice Kijeva, gde su predgrađa postala stratišta.

„Imamo nekoliko zadataka. Jedan je da se smanji nivo panike unutar Odese, zaštiti perimetar grada i identifikuju saboteri. Imamo budne oči u vazduhu, moru i zemlji“, rekao je Artjem.

Njihova najveća potreba, rekao je portparol vojne uprave u gradu, je zona zabrane letova iznad grada, zahtev koji su ukrajinski zvaničnici redovno upućivali zapadu, ali je do sada čvrsto odbijen na osnovu toga da bi mogao dovesti do eskalacije sukoba.

„Najvažnije je zatvoriti nebo“, dodao je portparol. „Bilo bi lakše braniti Odesu i celu Ukrajinu bez ruskih aviona.

Salem je dovoljno uveren u pripreme da se dobrovoljno prijavio da ode i služi na liniji fronta u Harkovu ili obližnjem Nikolajevu. „Mislim da u narednih nekoliko dana neće doći ovde“, rekao je. „Muče nas čekanjem, njihova strategija je da pokušaju da nas učine lenjim ili aljkavim.