Najmanje 12 mrtvih u katastrofi rudnika zlata u Venecueli

Najmanje 12 mrtvih u katastrofi rudnika zlata u Venecueli

Najmanje 12 ilegalnih rudara ubijeno je u zatvorenom rudniku zlata u venecuelanskom gradu El Kalao, rekli su lokalni zvaničnici AFP-u u subotu. Jaka kiša napunila je rudnik vodom i zarobila kopače unutra, gde su se ugušili.

Grupa je „ušla u rudnik koji je dugo bio zatvoren“, rekao je za AFP lokalni sekretar za bezbednost general Edgar Kolina Rejes. Rejes je rekao da je u sredu „rudnik bio poplavljen od kiše”, što je urušilo rudnik i onemogućilo bekstvo.

Pet tela je pronađeno u petak, a još sedam u subotu, dodao je on.

Rejes je rekao Rojtersu da je 112 ljudi preživelo kolaps i da su se vlasti vratile na lice mesta u nedelju kako bi proverile da li ima dodatnih žrtava ili preživelih. On je naveo da je 12 tela već vraćeno porodicama.

Smešten u jugoistočnoj Venecueli, El Kalao je bio centar za iskopavanje zlata otkako je plemeniti metal tamo prvi put otkriven 1853. Nakon početne zlatne groznice u kasnom 19. veku i drugog oživljavanja rudarskih aktivnosti tokom 1970-ih, većina rudnika su zatvoreni, iako kriminalne bande nastavljaju da sprovode ilegalne operacije iskopavanja, a meštani redovno okušavaju sreću u davno napuštenim oknima.

U urušavanju istog rudnika 2021. godine poginula je jedna osoba i zarobljene 34 druge, koje su kasnije spašene.