Litijum-jonska baterija izazvala smrtonosni požar u stambenoj zgradi u Njujorku

Litijum-jonska baterija izazvala smrtonosni požar u stambenoj zgradi u Njujorku

Litijum-jonska baterija izazvala je požar u kojem je jedna osoba poginula, a 17 povređeno u stambenoj zgradi u Njujorku, saopštili su u subotu vatrogasni zvaničnici.

Požar je počeo nešto posle 14 časova na trećem spratu šestospratnice u Harlemu. Na snimku njujorške policije se vidi kako su vatrogasci spušteni konopcima sa krova da spasu ljude zarobljene na gornjim spratovima zgrade.

„Naši članovi se vezuju za konopac, a onda drugi član ide na konopac i odlazi sa strane zgrade, spušta se do prozora i hvata osobu“, objasnio je šef operacija FDNI Džon Hodžens na konferenciji za novinare u petak. „Ovo se dogodilo tri puta na ovom požaru.“

Grad je video stotine požara povezanih sa litijum-jonskim baterijama koje napajaju električne bicikle i skutere u poslednjih nekoliko godina. Vatrogasna služba je u više navrata izdavala upozorenja i bezbednosne savete.

Hodgens je rekao da su vrata stana u plamenu ostavljena otvorena, što je pojačalo vatru i ometalo napore za gašenje.

„Ako možete, zamislite da plamen izlazi na ta vrata i blokira stepenište“, rekao je. „Obično idemo direktno na sprat iznad vatre, ali nismo uspeli ni da prođemo pored tog plamena.“