Preminula Eleanor Kopola, dokumentaristkinja i supruga Frensisa Forda Kopole

Preminula Eleanor Kopola, dokumentaristkinja i supruga Frensisa Forda Kopole

Eleanor Kopola, supruga Frensisa Forda Koppole i dokumentaristkinja koja je dokumentovala neke od ključnih trenutaka filmske istorije, preminula je u svojoj kući u Rutherfordu, Kalifornija. Imala je 87 godina.

Eleanor je ostavila dubok trag u filmskom svetu kroz svoj rad kao dokumentaristkinja i autorka. Rođena u Kaliforniji, upoznala je Frensisa dok je radila na njegovom rediteljskom debiju „Demencija 13“ 1963. godine. Brak sa Kopolom doveo ju je u svet filma, gde je postala neizostavna figura.

Njihovo troje dece, Đan-Karlo, Roman i Sofija, takođe su se pridružili filmskoj industriji, gradeći svoje impresivne karijere. Tragična smrt Đan-Karla 1986. godine ostavila je dubok trag u porodici.

Eleanor je dokumentovala mnoge ključne trenutke u životu i radu svog supruga, uključujući naporan proces snimanja „Apokalipse sada“. Njeno delo pružilo je uvid u život iza kulisa jednog od najpoznatijih filmova o stvaranju filma, „Srca tame: apokalipsa filmskog stvaraoca“.

Njena uloga u filmskoj industriji nije bila samo kao supruga i majka, već i kao samostalna umetnica. Napisala je memoare, režirala filmove, i čak se pojavila kao narator u nekoliko filmskih projekata.

Eleanor Kopola ostaje trajna figura u filmskoj istoriji, ostavljajući dubok uticaj kroz svoj rad i život.