Četiri migranta koji su izgurani iz čamca umrli samo nekoliko metara od južne obale Španije

Četiri migranta koji su izgurani iz čamca umrli samo nekoliko metara od južne obale Španije

Četiri migranta umrla su metrima od obale u južnoj Španiji nakon što su primorani da napuste čamac kojim su putovali, saopštili su zvaničnici u četvrtak.

Pres služba španske vlade u južnoj provinciji Kadiz saopštila je da je još 31 osoba sa broda, uključujući šestoro dece, preživela incident u sredu popodne, a četvoro je prebačeno u bolnicu.

Pres-služba je saopštila da su vozači broda isterali 27 putnika u blizini plaže Kampozoto, gde su četvorica poginula. Još osam je prinuđeno na drugu plažu, dodaje se.

Na video snimku koji je snimio čovek koji radi u toj oblasti vidi se kako migranti guraju iz čamca, a drugi u uzburkanoj vodi pokušavaju da doplivaju do obale.

Havijer Gonzalez, koji vodi nautičku kompaniju, rekao je da su on i njegov sin uspeli da spasu osmoro ljudi. On je rekao da su oni i drugi radnici pomogli migrantima na plaži.

U telefonskoj poruci Asošijeted presu, Gonzales je rekao da nijedan policajac ili pomorsko spasilačko osoblje nije učestvovalo u prvom spasavanju.

Vozači čamaca su pojurili, saopštila je pres služba. Policija je koristila bespilotne letelice da ih locira, ali nije uspela, saopštila je kancelarija.

Zvaničnici su rekli da su migranti iz neodređenih severnoafričkih zemalja.

Desetine hiljada migranata iz subsaharskih zemalja svake godine pokušavaju da stignu do Španije velikim otvorenim čamcima koji se porinu iz severozapadne Afrike. Većina odlazi na Kanarska ostrva u Atlantskom okeanu, dok drugi pokušavaju da pređu Sredozemno more u kopnenu Španiju.

Poznato je da je nekoliko hiljada umrlo na opasnom putu.