UN upozorava na opasnost od smrti avganistanskih izbeglica tokom zimske hladnoće

UN upozorava na opasnost od smrti avganistanskih izbeglica tokom zimske hladnoće

Agencija UN za izbeglice izdala je upozorenje da bi hiljade Avganistanaca moglo umreti tokom teške zimske hladnoće ukoliko im se ne obezbedi adekvatno sklonište prilikom povratka iz Pakistana. Skoro pola miliona Avganistanaca napustilo je Pakistan nakon uvođenja politike hapšenja i deportacije stranaca. Većina izbeglica su Avganistanci, a izbeglice su suočene s lošim uslovima na granici i niskim temperaturama.

Izbeglice koje se vraćaju u Avganistan, mnoge od kojih nikada nisu živele u toj zemlji, suočavaju se s ozbiljnim izazovima. Neki dolaze sa bolestima kao posledicom hladnog vremena i napornog puta iz Pakistana. Nedostatak domova ili šire porodice u Avganistanu čini ih posebno ranjivim.

Agencija UN za izbeglice pruža hitnu pomoć i psihosocijalnu podršku iscrpljenim izbeglicama. Porodice izražavaju zabrinutost zbog hladnih zimskih temperatura, koje bi ih mogle sprečiti da se odmah vrate kući. Oni koji nemaju gde da odu, a sa ograničenim sredstvima, smeštaju se u kampove blizu granice.

Talibanski komitet distribuira humanitarnu pomoć na ključnim graničnim prelazima, ali ekstremne temperature i nedostatak čiste vode i kanalizacije dovode do širenja zaraznih bolesti i neuhranjenosti. Žene i devojke suočavaju se s dodatnim izazovima, uključujući talibanska ograničenja koja utiču na njihovu mobilnost i pristup informacijama.

Izveštaj agencije UN takođe otkriva da su mnoge žene preživele traumatična iskustva u Pakistanu, uključujući ilegalni pritvor, hapšenje njihovih supružnika i odvajanje od porodice. Osim toga, neke su primorane da predaju imovinu u zamenu za prevoz ili su ostavile svoje stvari. Praksa obuke, koja uključuje prisilne povratke, izazvala je osudu od strane različitih organizacija, uključujući i UN.