Volstrit završava na višem nivou nakon nestabilnog trgovanja ispred Fed-a

Volstrit završava na višem nivou nakon nestabilnog trgovanja ispred Fed-a

Glavni indeksi Volstrita su u ponedeljak zaključili na višem nivou nakon što su se tokom sednice zatresli dok investitori čekaju da vide koliko će Federalne rezerve agresivno povećati povećanje kamatnih stopa na ovonedeljnom sastanku o politici.

Čak i više nego rat u Ukrajini ili korporativne zarade, akcije američke centralne banke podstiču raspoloženje tržišta dok trgovci pokušavaju da se pozicioniraju za okruženje rastuće kamatne stope.

S&P 500 i Nasdaq zabilježili su u petak svoj najgori sedmični pad procenta od juna, pošto su tržišta u potpunosti povisila stope od najmanje 75 baznih poena na kraju sastanka o politici Fed-a od 20. do 21. septembra, pri čemu fjučersi Fed fondova pokazuju 15% šanse za neverovatnih 100 baznih poena.

Neočekivano vrući podaci o inflaciji u avgustu prošle nedelje takođe su podigli opklade na povećanje stope u narednom periodu, pri čemu je krajnja stopa za fondove iz SAD sada 4,46%.

„Ovo je sve o tome šta će se desiti u sredu i šta će izaći iz ruku Fed-a u sredu, tako da mislim da će ljudi samo čekati i videti do tada“, rekao je Džoš Markman, partner u Bel Air Investment Advisors-u.

„Imali smo loš otisak kada je CPI ušao, tako da Fed – koji stoji iza 8-loptice – sada pokušava da pređe krivulju i obuzda inflaciju, a to pokreće tržišta akcija.

Fokus će takođe biti na novim ekonomskim projekcijama, koje će biti objavljene uz izjavu o politici Fed-a u 14 časova. ET (18:00 GMT) u sredu.

Brige o pooštravanju Fed-a su ove godine teško opteretile S&P 500, sa nedavnim izveštajem o strašnim zaradama kompanije FedEk Corp, obrnutom krivom prinosa američkog trezora i upozorenjima Svetske banke i MMF-a o predstojećoj globalnoj ekonomsko usporavanje dodatno pogoršava probleme.

Goldman Sachs je kasno u petak smanjio prognozu američkog BDP-a za 2023. jer predviđa agresivniji Fed i vidi da će stopa nezaposlenosti biti veća nego što se ranije očekivalo.

„Fed će nastaviti da napreduje, dobićemo 75 (bps) u sredu, ali šta sledi i da li će pauzirati ili ne posle srede, to će biti zanimljiv deo“, rekao je Markman iz Bel Aira. .

Prema preliminarnim podacima, S&P 500 je ojačao 27,08 poena, ili 0,70%, da bi završio na 3.900,00 poena, dok je Nasdaq Composite dobio 86,78 poena, ili 0,76%, na 11.535,18. Dov Jones Industrial Average porastao je za 200,30 poena, ili 0,65%, na 31.022,72.

Većina od 11 sektora S&P 500 porasla je. Jedan izuzetak je zdravstvo, koje je povučeno padom akcija proizvođača vakcina Moderna Inc (MRNA.O) dan nakon što je predsednik Džo Bajden rekao u intervjuu za CBS da je „pandemija gotova“.

Industrijske akcije (.SPLRCI) su se oporavile nakon oštrog pada u petak, dok su banke takođe ojačale. Tehnološki teškaši Apple Inc i Tesla Inc porasli su kako bi pružili najveći podsticaj S&P 500 i Nasdaq-u.