Cene sirove nafte blago porasle

Cene sirove nafte blago porasle

Cene sirove nafte blago su porasle na tržištu fokusiranom na izglede za oporavak potražnje od najvećeg uvoznika Kine i na globalne ekonomske izglede ispred zarade kompanije.

Nafta Brent je porasla 5 centi na 88,24 dolara po barelu do 01:16 GMT, dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) porasla 13 centi na 81,75 dolara po barelu.

Cene sirove nafte na fizičkim tržištima počele su godinu rastom, pošto je Kina, koja više nije sputana kontrolom pandemije, pokazala znake veće kupovine i pošto su trgovci zabrinuti da bi sankcije Rusiji mogle da pooštre snabdevanje.

Međutim, cene sirove nafte se kolebaju kako se dolar stabilizuje i iscrpljuje se od naslova o ponovnom otvaranju Kine, kaže analitičar OANDA Edvard Moja.

U Sjedinjenim Državama, „ekonomija bi i dalje mogla da se preokrene, a neki trgovci energijom su i dalje skeptični u pogledu toga koliko brzo će se kineska potražnja za sirovom sirovom povratiti u ovom kvartalu“, napisao je Moja u belešci.

Potražnja za proizvodima podigla je tržište nafte i marže prerade. Krek marža 3-2-1, zamena za marže prerade, porastao je u ponedeljak na 42,18 dolara po barelu, najviše od oktobra.

Investitori su se vratili u naftne fjučerse i opcije najbržim tempom već više od dve godine, pošto je zabrinutost zbog pada globalnog poslovnog ciklusa popustila.

Američki investitori su prilično sigurni da će Federalne rezerve primeniti malo povećanje kamatnih stopa sledeće nedelje, iako ostaje posvećeno ukroćavanju inflacije, za koju nedavni podaci pokazuju da se usporava.

Ove nedelje trgovci očekuju više poslovnih podataka koji bi mogli da ukažu na zdravlje globalnih ekonomija tokom sezone izveštavanja o zaradi.