Dolar u padu, evro blizu 9-mesečnog vrhunca

Dolar u padu, evro blizu 9-mesečnog vrhunca

Dolar je u utorak bio na zaleđu, lebdeći blizu devetomesečnog minimuma u ​​odnosu na evro i vraćajući nedavne dobitke u odnosu na jen, dok su trgovci nastavili da procenjuju rizike od recesije u SAD i put za politiku Federalnih rezervi, prenosi Rojters.

Jedinstvenu evropsku valutu su u ponedeljak podstakli komentari zvaničnika Evropske centralne banke koji ukazuju na agresivno pooštravanje politike.

Indeks američkog dolara – koji meri dolar u odnosu na korpu od šest sličnih valuta, uključujući evro i jen – skliznuo je 0,09% na 101,92, vraćajući se ka najnižem nivou od 7-1/2 meseca od 101,51 dostignutom u sredu.

Evro je dodao 0,08% na 1,0879 dolara, približavajući se vrhuncu od ponedeljka od 1,0927 dolara, najjačem od aprila.

„SAD više nisu najčistija košulja u svetskoj ekonomskoj vešernici“, rekao je Rej Attril, šef devizne strategije u Nacionalnoj australskoj banci, koji očekuje da će dolarski indeks pasti na 100 do kraja marta i da će evro porasti na 1,10 dolara.

„To je sastavni deo našeg medveđeg stava o američkom dolaru, da SAD neće biti lider globalnog rasta.

Trgovci na tržištu novca vide samo još dva povećanja kamatnih stopa od strane Fed-a do maksimuma od oko 5% do juna, sa smanjenjem za dva četvrtina poena pre kraja godine. Sam Fed je insistirao da će 75 baznih poena verovatno doći do dodatnog pooštravanja.

Na drugom mestu, dolar je potonuo 0,36% na 130,19 jena, povlačeći se posle dve sesije snažnog rasta.

Par dolar-jen je pao na čak 127,215, najslabiji od maja, uoči revizije politike Banke Japana prošle nedelje usred rastućih opklada za prekid stimulacije. Međutim, centralna banka je stajala pri svom stavu i zadržala politiku nepromenjenom, dajući dolaru određeni predah.

Mnogi, međutim, i dalje očekuju jastrebov pomak BOJ-a ove godine, pošto kreatori politike nastavljaju da prilagođavaju politiku kako bi produžili vek trajanja mehanizma kontrole krive prinosa (ICC), koji kratkoročne stope postavlja na -0,1% i zadržava 10-godišnji prinosi u opsegu oko nule.

„Jasno je da tržište posmatra politiku ICC-a i nakon njenog roka upotrebe, i samo je pitanje vremena – i verovatno meseci, a ne kvartala – dok BOJ ne zazvoni smrću“, rekao je Attrill iz NAB-a, koji predviđa dolar-jen će do kraja marta pasti na 125.

„Era slabosti jena ubrzano je iza nas.

U međuvremenu, sterling se poslednji put trgovao na 1,2388 dolara, što je porast od 0,12% na dan.

Australijski dolar je porastao za 0,21% na 0,704 dolara, a novozelandski za 0,26% na 0,650 dolara.