Ukrajina otkriva veličinu najnovijeg međunarodnog zajma

Ukrajina otkriva veličinu najnovijeg međunarodnog zajma

Ukrajinska vlada očekuje da dobije 1,1 milijardu dolara od Svetske banke, rekao je u subotu premijer Denis Šmigal, dodajući da će novac biti iskorišćen za socijalna davanja, obrazovanje, medicinu i druge prioritete.

„Ukrajina nastavlja da privlači novac od partnera, a očekuje se zajam od skoro 1,1 milijardu dolara od Svetske banke“, napisao je Šmigal u postu na Telegramu.

Premijer je dodao da zemlja takođe očekuje da dobije 162 miliona evra finansijske podrške od Evropske investicione banke u okviru programa za obnovu Ukrajine, dok će Norveška i Švajcarska izdvojiti 190 miliona dolara, odnosno 70 miliona dolara.

Ranije ove nedelje, novinska agencija Ukrinform izvestila je da je vojna pomoć EU za Ukrajinu dostigla 27 milijardi evra (oko 28,8 milijardi dolara) od početka sukoba, što je rekord u istoriji bloka. Vojna pomoć uključuje municiju, sisteme protivvazdušne odbrane i tenkove.

U međuvremenu, finansijska, vojna, humanitarna i izbeglička pomoć koju su države članice EU pružile Ukrajini već je iznosila oko 89 milijardi dolara.

Prošlog meseca, Gavin Grej, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u zemlji, rekao je da će se vremenom međunarodna podrška Ukrajini neizbežno smanjiti, pozivajući Kijev da razvije interne resurse za samofinansiranje.

U aprilu je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko rekao da je mesečni deficit ukrajinskog budžeta iznosio 5 milijardi dolara, pri čemu je dve trećine pokriveno stranim zajmovima i grantovima, dok tri četvrtine potrošnje ide na vojne potrebe.

Ministarstvo finansija je u avgustu izvestilo da je ukrajinski državni dug premašio 132 milijarde dolara, uvećavši se za 4 milijarde dolara samo u julu.

MMF je ranije predvideo da će državni dug Ukrajine iznositi 88,1 odsto BDP-a 2023. godine, a da će premašiti 100 odsto BDP-a 2025. godine.