Uključivanje indijskih obveznica biće zakašnjelo i blagovremeno

Uključivanje indijskih obveznica biće zakašnjelo i blagovremeno

MUMBAI, 26. septembra – Tržište u padu bi moglo biti dobar trenutak da se izađe na svetsku scenu. Očekuje se da će državni dug Indije biti dodat indeksu obveznica JPMorgan Emerging Market Bond, koji prati oko 220 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. To bi bilo prekasno priznanje reformi u petoj po veličini svetskoj ekonomiji. Prilivi u početku mogu biti prigušeni, ali to nije dugoročan problem.

Tržište državnog duga od 1 bilion dolara po veličini je slično brazilskom, ali nije uključeno u glavne indekse zbog kontrole kapitala i trgovinskih barijera. Samo jedna četvrtina izdanja je u potpunosti dostupna kupcima iz inostranstva, iako se broj i vrednost izdanja koje mogu kupiti u stalnom porastu. Sve u svemu, stranci poseduju manje od 2% suverenog tržišta, u poređenju sa oko 10% u Kini i preko 20% u Indoneziji, prema procenama Morgan Stanleia.

Inkluzija bi mogla brzo da dobije preko 20 milijardi dolara pasivnih fondova koji prate referentnu vrednost, pod pretpostavkom da Indija dobije ponder od 10%, što odgovara Kini i Indoneziji. Njegovo prisustvo bi takođe olakšalo problem koncentracije; oko 70% referentne vrednosti trenutno čini samo sedam zemalja nakon iseljenja Rusije ranije ove godine. Ipak, Nju Delhi ima mnogo toga da uradi ako želi da oni koji prate referentnu vrednost preuzmu punu raspodelu.

Indija, međutim, ne može mnogo da uradi u vezi sa smanjenjem relativnog prinosa. Njegove 10-godišnje obveznice donose oko 7,4% i razlika sa američkim trezorima se smanjila za oko 130 baznih poena na 3,7 procentnih poena od februara; inflacija potrošačkih cena je 7%. Rupija je ove godine 9% slabija u odnosu na američki dolar, a devizne rezerve su pale za skoro 90 milijardi dolara dok centralna banka brani valutu. I dalje postoje deficiti na fiskalnim i tekućim računima. Povrati su dodatno smanjeni porezom na kapitalnu dobit.

Poboljšanje pristupa i smanjenje birokratije biće ključno za privlačenje aktivnih sredstava; takve reforme u Kini pomogle su da se strani investitori ubede da stave 350 milijardi dolara na njeno vladino tržište sa fiksnim prihodima do septembra 2021. Dok otvaranje stranog portfolio računa u Indiji i dalje obavezuje menadžere novca da otkriju tajne lične podatke, a uspešne trgovine zahtevaju ručno uparivanje vremenskih oznaka za najbliži minut, povećavajući rizik od neuspeha transakcije.

Prilivi su porasli u iščekivanju najave.