APPEC: Vitol očekuje da će ruska nafta teći u Aziju i Bliski istok

APPEC: Vitol očekuje da će ruska nafta teći u Aziju i Bliski istok

SINGAPUR, 26. septembra – Očekuje se da će ruska nafta doći u Aziju i na Bliski istok, dok će rafinisano gorivo proizvedeno u ovim regionima teći na Zapad pošto je globalna trgovina naftom ometana sankcijama, rekao je glavni izvršni direktor Vitola Rasel Hardi. u ponedeljak.

Rat između Rusije i Ukrajine učinio je energetsku bezbednost glavnim pitanjem za vlade dok se bore sa inflacijom, a sa zabranom ruske nafte koja se nazire i Moskvom smanjuje isporuke gasa Evropi, kreatori politike za sada ostavljaju po strani brige o održivosti.

„Energetska bezbednost je broj jedan. Cena je broj dva. Održivost je broj tri“, rekao je Hardi o ključnim prioritetima u kratkoročnom periodu.

Očekuje se da će više od milion barela američke sirove nafte dnevno ići u Evropu kako bi se popunio jaz u ruskim zalihama, rekao je on na forumu na 38. Godišnjoj konferenciji o naftnoj nafti u Aziji i Pacifiku (APPEC) 2022, dodajući da će ruske robe morati da pronađu dom u mestima izvan Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Evropske unije.

„Ići će sve dalje i dalje i pronaći različita tržišta, a pri tome će morati da trguje sa popustom“, rekao je Hardi.

„Počinjete da uviđate da gorivo dolazi na istok koje bi inače ostalo u Evropi, a gorivo na istoku ide na zapad da pokrije manjak.

EU će od decembra zabraniti rusku sirovu naftu u pokušaju da se Kremlju oduzme prihod, nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Uvoz ruske sirove nafte u EU i Veliku Britaniju je poslednji put pao na 1,7 miliona barela dnevno (bpd) u avgustu sa 2,6 miliona barela dnevno u januaru, prema podacima IEA, iako je EU i dalje bila najveće tržište za rusku naftu.

IEA je takođe prognozirala da bi Sjedinjene Države uskoro mogle da prestignu Rusiju kao glavnog dobavljača sirove nafte za EU ​​i Veliku Britaniju zajedno.

Smanjenje isporuke gasa u Rusiji je napravilo ogroman pritisak na evropsko tržište, a očekuje se da će visoke cene gasa uticati na 60-80 odsto potražnje, rekao je Hardi.

Evropi će takođe trebati više infrastrukture za ispuštanje tečnog prirodnog gasa (LNG), pošto je infrastruktura kontinenta „u osnovi puna“, dodao je on.

„Trebaće nam više zaliha, ali slotovi su u ovom trenutku važniji jer je potreba hitna“, rekao je Hardi.

Globalne cene gasa porasle su na rekordne nivoe ove godine, pošto je Rusija prekinula isporuke Evropi, dok su cene nafte dostigle višegodišnje maksimume u martu.

Fjučersi na naftu Brent su poslednjih nedelja oslabili zbog zabrinutosti da će recesija smanjiti potražnju, ali se očekuje da će ponovo dostići 100 dolara zbog ograničenih zaliha kada sankcije Evropske unije na rusku naftu budu sprovedene u decembru i februaru.