Prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke fokusiran na globalna ekonomska pitanja

Prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke fokusiran na globalna ekonomska pitanja

Prolećni sastanak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, koji se održava u Vašingtonu do 20. aprila, počinje razgovorima o najhitnijim pitanjima svetske ekonomije, uključujući uticaj ratova u Ukrajini i Gazi na finansijska stabilnost.

Direktorka MMF-a Kristalina Georgieva učestvovaće na jednom od uvodnih sastanaka, dok će guverneri centralnih banaka, ministri finansija i drugi kreatori politike razgovarati o globalno važnim pitanjima.

Na dnevnom redu skupa su teme svetske ekonomske perspektive, borba protiv siromaštva, ekonomski razvoj i efikasnost pomoći, a glavni ministarski sastanci i događaji biće održani od 17. do 19. aprila.

Međunarodni monetarni fond će takođe 16. aprila objaviti publikaciju Vorld Economic Outlook, koja će pružiti sveobuhvatnu analizu globalne ekonomske situacije. Analizu će predstaviti glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurinčas.

Ova publikacija, koja se koristi kao dokumentacija za sastanke Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta, izlazi dva puta godišnje, obično u aprilu i oktobru.