Štrajkački kamiondžije odbacuju ponudu Španije od pola milijarde evra

Štrajkački kamiondžije odbacuju ponudu Španije od pola milijarde evra

Organizatori štrajka osuđuju isplatu kao ‘podvalu’ dok se više sindikata pridružuje.

Štrajkački kamiondžije odbili su ponudu Madrida o pozamašnim subvencijama za kompenzaciju rastućih cena dizela, za koje se vlada nadala da će zaustaviti rad koji je zagušio saobraćaj širom zemlje.

Ministarka saobraćaja Rakel Sančez obećala je u utorak da će uvesti subvenciju od 551,35 miliona dolara (500 miliona evra) kao direktnu pomoć industriji nakon sastanka sa Nacionalnim komitetom za drumski saobraćaj.

Međutim, dok je Sančez istakao da je ta mera slična potezima Francuske, Portugala i Italije da podrže sopstvene industrije suočene sa naglom porastom cena goriva, neće biti smanjenja poreza na dodatu vrednost (PDV) na gorivo , a sastanku nisu prisustvovali organizatori štrajka Platforma za odbranu saobraćaja, nazvavši najavu Vlade „nedovoljnom“.

Tri španska sindikata kamiondžija odlučila su da se pridruže štrajku Platforme u utorak, potencijalno pogoršavajući nestašicu hrane širom zemlje jer kamioni već imaju poteškoća da isporuče na vreme. Sindikati su osudili plan, koji bi trebalo da bude odobren 29. marta, u zajedničkom saopštenju, ističući da „ne precizira šta će se sastojati, kako će funkcionisati i, što je još važnije, koliku će pomoć dobiti svaki kamiondžija. ”

Vozači koji su labavo povezani pod zastavom Platforme prekinuli su rad prošlog ponedeljka, suočeni sa porastom cena dizela, zahtevajući od vlade smanjenje poreza i ukidanje propisa. „Dok ne pregovaramo o stvarnim problemima sa kojima se suočavaju vozači malih kamiona, neće biti obustave [štrajka]“, rekao je predsednik Platforme Manuel Hernandez za Rojters u ponedeljak, rekavši da vozači moraju biti zaštićeni od preuzimanja gubitaka ili će se u suprotnom suočiti sa „potpunim bankrotom ”.

Ministarka finansija Nadia Kalvino je, međutim, rekla novinarima da kamiondžije ne bi trebalo da odbiju ponudu i da oni koji bi „jasno pokazuju da ne brane interese ovog sektora“.

Vladin plan je ponuđen nakon sastanka Evropske komisije o nacrtu predloga privremene pomoći u kriznim situacijama sa ciljem da se podupre posrnulu ekonomiju kontinenta dok inflacija i cene goriva rastu, delom zbog sankcija uvedenih Rusiji posle njene tekuće vojne ofanziva u Ukrajini.

Dok EU dobija više od 40% svog prirodnog gasa iz Rusije, alijansa navodno razmatra embargo na naftu iz zemlje kao deo najnovije runde sankcija čiji je cilj ekonomski osakaćivanje zemlje. Više od polovine ruskog izvoza nafte šalje se u Evropu. Međutim, nekoliko evropskih zemalja, uključujući Nemačku i Bugarsku, sugerisalo je da je potpuna zabrana ruskog goriva most predaleko.

Madrid je odbacio kamiondžije, označivši ih kao neorganizovane i pokušavajući da ih poveže sa ekstremistima krajnje desnice. Španija je mobilisala prijavljeno 23.000 policajaca u pokušaju da uguši štrajk.