Španija beleži najveću inflaciju u skoro 40 godina

Španija beleži najveću inflaciju u skoro 40 godina

Vlada kaže da je kriva ukrajinska kriza.

Inflacija u Španiji porasla je za 9,8 odsto u martu u odnosu na isti mesec prošle godine, prema preliminarnim podacima koje je u sredu objavio Nacionalni institut za statistiku.

Porast indeksa potrošačkih cena najveći je od maja 1985. godine, a provizorna cifra za ovaj mesec je za više od dva procentna poena iznad stope registrovane u februaru, saopštio je Zavod za statistiku i dodao da je inflacija izazvana povećanjem cena struju, gorivo, hranu i alkoholna pića.

„73 odsto inflacije može se objasniti nenadmašnim cenama energenata i osnovnih prehrambenih proizvoda, koje su pogoršane ratom u Ukrajini“, rekao je premijer Pedro Sančez u parlamentu.

Banka Španije je u utorak nazvala martovsku inflaciju „posebno negativnim” i „veoma značajnim porastom”.

Osnovna inflacija u zemlji, koja ne uzima u obzir promene cena u nestabilnim oblastima kao što su hrana i energija, takođe je dostigla 3,4% u martu – najbrži godišnji porast od 2008.

Državni zavod za statistiku će 13. aprila objaviti konačne podatke o indeksu potrošačkih cena za mart.

Inflacija je globalno porasla poslednjih meseci i pogoršana je sankcijama koje su SAD, EU i njihovi saveznici uveli Rusiji zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini. Evrozona je zabeležila rekordan skok inflacije od 5,8 odsto u februaru u odnosu na isti mesec prošle godine, prema podacima Evrostata, statističkog zavoda EU.