Pakistanski premijer raspisao prevremene izbore

Pakistanski premijer raspisao prevremene izbore

Narod treba da odlučuje o budućnosti svoje zemlje, a ne korumpirani ili stranci, rekao je Imran Kan.

Pakistanski premijer Imran Kan pozvao je na prevremene izbore nakon što je u nedelju potpredsednik parlamenta neočekivano otkazao glasanje o nepoverenju protiv njega.

Kan PTI-jeva stranka je zapravo izgubila većinu u Narodnoj skupštini prošle nedelje kada je sedam poslanika njenog koalicionog partnera odlučilo da se pridruži redovima opozicije.

Premijerovi rivali su insistirali da im je to dalo realnu šansu da svrgnu Kana, koji je na funkciji od 2018.

Međutim, zamenik predsednika parlamenta Kasim Kan Suri iznenadnim je potezom otkazao zahtev za izglasavanje nepoverenja koji je podnela opozicija, navodeći kao razlog „strano mešanje“.

Kan, koji tvrdi da postoji „međunarodna zavera” koju predvode SAD da bi se on uklonio sa vlasti, zatim je uputio televizijsko obraćanje naciji, rekavši da bi trebalo da se „pripremi za izbore”.

„Vi ćete odlučivati o budućnosti ove nacije, a ne korumpirani ili stranci“, rekao je on.

„Kupovina ljudi novcem“ bila je razlog trenutne krize, rekao je Kan, savetujući one koji navodno pokušavaju da ga svrgnu da „taj novac stave u nešto bolje“.

Pakistanski predsednik Arif Alvi raspustio je parlament na predlog Kana. Prema zakonima zemlje, opšti izbori će se održati u narednih 90 dana.

Lider opozicione stranke PPP Bilaval Buto Zardari tvrdi da je vlada „prekršila ustav“ odbijanjem glasanja o nepoverenju.

„Udružena opozicija“ će organizovati sednicu u Narodnoj skupštini dok se ne glasa o Kanovoj budućnosti, rekao je on, istovremeno obećavajući da će tu odluku osporiti na sudu.

Islamabad je pozvao američkog izaslanika u zemlju ranije ove nedelje nakon medijskih izveštaja u kojima se tvrdi da je pomoćnik državnog sekretara Donald Lu rekao pakistanskom ambasadoru u SAD da se „odnosi sa Pakistanom ne mogu poboljšati“ sve dok je Khan na vlasti, ali će zemlja da bude „oprošteno na svojim greškama“ ako je premijer smenjen izglasavanjem nepoverenja.