MMF procenjuje udeo juana u globalnim valutnim transakcijama

MMF procenjuje udeo juana u globalnim valutnim transakcijama

Očekuje se da će se rast kineske valute ubrzati ove godine, kažu stručnjaci.

Potraživanja u kineskim juanima iznosila su 336,1 milijardu dolara u četvrtom kvartalu 2021. godine, što čini 2,79 odsto ukupnih izdvojenih deviznih rezervi, pokazalo je istraživanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u četvrtak.

Prema podacima o valutnoj strukturi zvaničnih deviznih rezervi (COFER), udeo kineske valute je porastao sa 2,66% u trećem kvartalu. Do kraja 2021. juan je bio peti u COFER-u posle američkog dolara, evra, japanskog jena i funte sterlinga.

Eksperti MMF-a pripisali su rast udela ekonomskom usponu Kine i internacionalizaciji juana. Rekli su da će se rast renminbija ove godine ubrzati usred sankcija između Rusije i Zapada i globalnog finansijskog haosa.

Podaci su pokazali da se više od polovine svih deviznih rezervi centralne banke i dalje drži u američkim dolarima. Međutim, privlačnost zelene novčanice postepeno opada. Tako je u 2007. godini oko 70% svih rezervi centralne banke bilo u američkim dolarima, da bi do četvrtog kvartala prošle godine taj broj pao na 58,8%.

U međuvremenu, postepeno se povećava i obim deviznih rezervi u juanima. U poslednja tri meseca 2021, potraživanja u renminbiju u deviznim rezervama iznosila su preko 336 milijardi dolara, u odnosu na 320,1 milijardu dolara u trećem kvartalu prošle godine.

Eksperti kažu da je povećanje udela i obima juana nepovratan trend, jer uticaj valute raste zajedno sa porastom ekonomske moći Kine.