Dolar u porastu, evro pada

Dolar u porastu, evro pada

Dolar je u ponedeljak bio na prvom mestu, podržan snažnim nizom ekonomskih podataka iz Sjedinjenih Država. Dolar je značajno napredovao u ranoj azijskoj trgovini, sterling je pao za 0,12% na 1,2028 dolara, a australijski dolar je pao za 0,18% na 0,6866 dolara.

U odnosu na japanski jen, dolar je porastao 0,14% na 134,32.

Trgovanje će verovatno biti slabo u ponedeljak, a američka tržišta su zatvorena za Dan predsednika.

Niz podataka iz najveće svetske privrede poslednjih nedelja koji ukazuju na još uvek zategnuto tržište rada, čvrstu inflaciju, snažan rast maloprodaje i više mesečne proizvođačke cene, podigli su tržišna očekivanja da američka centralna banka ima više posla u ukroćenju inflacije, te da bi kamatne stope morale da idu više.

„U narednoj sedmici, dolar može da bude veći s obzirom na nedavne ekonomske podatke koji podržavaju narativ viših za duže kamatne stope“, rekla je Kerol Kong, valutni strateg u Commonvealth Bank of Australia (CBA).

Tržišta sada očekuju da će stopa fondova Fed-a dostići maksimum od nešto ispod 5,3% do jula.

Dva kreatora politike Evropske centralne banke (ECB) izjavila su u petak da su kamatne stope u zoni evra i dalje na neki način u porastu, podstičući tržišne cene za najveću stopu ECB.

To, međutim, nije uticalo na podizanje evra, koji je pao za 0,16% na 1,0677 dolara.

U Aziji, fokus je na kineskoj odluci o glavnoj kamatnoj stopi u ponedeljak, a tržišta uveliko očekuju da će njene referentne kamatne stope ostati nepromenjene pri mesečnom fiksiranju.

„Mislimo da neće biti promena“, rekao je Kong iz CBA. „Naš stav je bio da (kineska) vlada treba da objavi više mera za ublažavanje kako bi pomogla kineskom oporavku.

Ofšor juan je poslednji put bio neznatno niži na 6,8783 za dolar.