Cena nafte u blagom padu

Cena nafte u blagom padu

Cene nafte su se malo promenile u ranoj azijskoj trgovini u ponedjeljak, nakon što su se u petak spustile na 2 dolara po barelu, pošto su rastuće zalihe u Sjedinjenim Državama i prognoze još povećanja kamatnih stopa ohladile optimizam u pogledu oporavka kineske tražnje, preneo je Rojters.

Nafta Brent je oslabila 9 centi, ili 0,1%, na 82,91 dolara za barel do 0051 GMT. Američka nafta Vest Tekas Intermediate za mart, koja ističe u utorak, bila je 76,40 dolara za barel, što je povećanje od 6 centi. Aktivniji aprilski ugovor pao je za 9 centi na 76,46 dolara.

Referentne vrednosti su prošle nedelje bile niže za oko 4% nakon što su Sjedinjene Države prijavile veće zalihe sirove nafte i benzina.

Vašington je takođe najavio planove za oslobađanje 26 miliona barela sirove nafte iz Strateških rezervi nafte (SPR) što bi moglo dovesti do većih zaliha u Kušingu u Oklahomi, mestu isporuke VTI ugovora, do maja, navode analitičari Energy Aspects u belešci.

Očekivanja da će Federalne rezerve SAD nastaviti sa podizanjem kamatnih stopa koje bi mogle ojačati dolar takođe su ograničila cene nafte. Jači dolar čini naftu denominiranu u dolarima skupljom za vlasnike drugih valuta.

Kao još jedan znak poboljšanja snabdevanja, Kazahstan će isporučiti 100.000 tona nafte preko ruskog naftovoda Druzhba Nemačkoj u martu za rafineriju PCK Schvedt.

U Aziji, investitori gledaju na odluku Narodne banke Kine o njenim hipotekarnim stopama kako bi podržali oporavak sektora nekretnina i ekonomije, rekla je analitičarka CMC Markets Tina Teng. Kina je najveći svetski uvoznik sirove nafte.

Analitičari očekuju da će kineski uvoz dostići najviši nivo u istoriji 2023. godine zbog povećane potražnje za gorivom za transport i kako nove rafinerije budu puštene u rad.

Kina je, zajedno sa Indijom, postala najveći kupci ruske nafte nakon embarga Evropske unije.

Indijski uvoz ruske nafte u januaru je dostigao rekordnih 1,4 miliona barela dnevno, pokazuju trgovinski podaci.