Sindikat poziva na jednodnevni štrajk zemaljskog osoblja Lufthanze, prekid vazdušnog saobraćaja

Sindikat poziva na jednodnevni štrajk zemaljskog osoblja Lufthanze, prekid vazdušnog saobraćaja

Nemačka se u utorak suočava sa daljim prekidima u vazdušnom saobraćaju, jer sindikat Ver.di poziva na jednodnevni štrajk upozorenja zemaljskog osoblja Lufthanze, prenosi Blumberg.

Štrajk, koji će početi u utorak rano ujutro i završiti se u sredu u 7:10 po srednjeevropskom vremenu, pogodiće Lufthanzina čvorišta u Frankfurtu i Minhenu, kao i druge nemačke aerodrome. Vjerovatna su značajna otkazivanja i kašnjenja letova, navodi sindikat u saopštenju poslatom u nedjelju.

Rukovaoci prtljaga, rukovaoci prtljagom i drugi zemaljski radnici već su napustili posao ranije ovog meseca, zbog čega je Lufthanza otkazala 80% do 90% planiranih letova.

Ver.di je rekao da je poslednja akcija usledila nakon što sindikat nije uspeo da postigne dogovor u razgovorima sa Lufthanzom 12. februara. Dodaje se da su radnici osećali da su bili poniženi prethodnim ponudama aviokompanije. Sindikat zahteva povećanje plata od 12,5 odsto ili najmanje 500 evra više mesečno tokom 12 meseci, kao i dodatnu inflatornu naknadu od 3.000 evra za članove kopnene posade Lufthanze.

Sledeća runda pregovora između Ver.dija i Lufthanze zakazana je za sredu, 21. februar, odmah posle poslednjeg planiranog štrajka.

I nemački mašinci su krajem januara stupili u višednevni štrajk.