Vučić kaže da će nakon smrti Navaljnog pozicija Srbije u odnosu na Rusku Federaciju biti otežana

Vučić kaže da će nakon smrti Navaljnog pozicija Srbije u odnosu na Rusku Federaciju biti otežana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će „pozicija Beograda u odnosu na Moskvu biti teža” nakon smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

On je to izjavio 18. februara na TV kanalu Prva.

Vučić je rekao da ne želi da govori o tome šta se dogodilo Navaljnom, koji je preminuo u zatvoru, jer, kako je rekao, „nisam istražni organ“.

„Nisam mudriji od svih drugih na svetu, koji sve znaju unapred. Ovo pripada političkim analitičarima, ali ne i predsedniku države. Ali će nam pozicija biti teža, ne sumnjam“, rekao je Vučiću.

On je naglasio da je smrt Navaljnog „dolila ulje na vatru“, dodajući da je „tragedija kada mlada osoba izgubi život“.

Vučić je odgovorio i zašto na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 16. februara, kada je objavljena vest o smrti Navaljnog, nije aplaudirao kada je supruga kritičara Kremlja Julija održala govor.

„Odjednom je jedna žena sela pored mene, a ja nisam imao pojma ko je ona“, rekao je Vučić.

Nakon toga, prema njegovim rečima, organizatori minhenske konferencije pozvali su je na binu i predstavili je.

„Tek tada sam shvatio ko je ta žena koja je sedela pored mene. Voleo bih da izrazim saučešće, ali sam pogrešio, jer je nekoliko minuta kasnije rekla da nije potrebno izražavati saučešće“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da putuje na međunarodne sastanke da bi se borio za svoju zemlju i dodao da očekuje „veći pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji“.

Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i, uprkos pozivima međunarodne zajednice da uvede sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini, Beograd je to odbio.

Tokom rata punog razmera između predsednika Ukrajine i Srbije dogodila su se samo dva površna sastanka.

Pored toga, srpske vlasti su više puta optuživale Kijev da podržava privremeno priznato Kosovo.