Zastoji tankera preko turskih moreuza nisu zbog gornje cene nafte u Rusiji

Zastoji tankera preko turskih moreuza nisu zbog gornje cene nafte u Rusiji

VAŠINGTON – Prekidi u saobraćaju tankera od ruskih crnomorskih luka do Mediterana rezultat su novog turskog pravila osiguranja, a ne gornje granice cena ruske nafte koju je dogovorila koalicija zemalja G7 i Australije, zvaničnik sa grupa je rekla u utorak, preneo je Rojters.

Od 20 natovarenih tankera sa sirovom naftom koji se suočavaju sa kašnjenjima u regionu, čini se da svi osim jednog prevoze naftu kazahstanskog, a ne ruskog porekla i ne bi bili podložni ograničenju cena „ni po kom scenariju“, rekao je zvaničnik.

„Ne bi trebalo da dođe do promene statusa njihovog osiguranja od kazahstanskih pošiljki prethodnih nedelja ili meseci“, dodao je zvaničnik.

Tržišta pomno prate uticaj ograničenja cena na rusku pomorsku naftu koju je predvodila G7 koja je stupila na snagu u ponedeljak, ali zvaničnici G7 kažu da ta mera nije izazvala rezervnu kopiju turskih moreuza Bosfor i Dardanele u Mediteranu.

„Politika ograničenja cena ne zahteva od brodova da traže jedinstvene garancije osiguranja za svako pojedinačno putovanje, kao što je propisano turskom vladavinom“, rekao je zvaničnik. „Ovi poremećaji su rezultat turske vladavine, a ne politike ograničenja cena.