SAD i Velika Britanija ograničavaju trgovinu metalima ruskog porekla

SAD i Velika Britanija ograničavaju trgovinu metalima ruskog porekla

SAD i Velika Britanija počeće da ograničavaju trgovinu novim metalima ruskog porekla — uključujući aluminijum, bakar i nikl — na globalnim berzama metala i u trgovini derivatima.

Saopštenje treba da prati obavezu Grupe sedam zemalja u februaru da „smanji prihode Rusije od metala“ pošto se njena invazija na Ukrajinu odužila više od dve godine.

Rusija je ključni izvoznik metala poput aluminijuma, čelika i titanijuma – ali britanski i američki zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti da bi pregledali saopštenje, rekli su da bi ekonomski uticaj zabrane bio zanemarljiv za potrošače i proizvođače.

Namera je da se ograniče ruski prihodi od metala, kažu oni, pošto su metali zaradili naciji 40 ​​milijardi dolara u poslednje dve godine, prema britanskim zvaničnicima.

„Naše nove zabrane za ključne metale, u koordinaciji sa našim partnerima u Ujedinjenom Kraljevstvu, nastaviće da budu usmerene na prihode koje Rusija može da zaradi da nastavi svoj brutalni rat protiv Ukrajine“, rekla je sekretarka finansija Dženet Jelen u saopštenju za medije.

„Preduzimajući ovu akciju na ciljani i odgovoran način, smanjićemo zaradu Rusije i istovremeno zaštititi naše partnere i saveznike od neželjenih efekata prelivanja“, rekla je ona.

Zvaničnici su rekli da neće biti dozvoljeno da se trguje novim ruskim metalima na berzama, uključujući Londonsku berzu metala i Čikašku berzu. Međutim, biće dozvoljeni metali proizvedeni pre subote u ponoć u Londonu.

Od ruske invazije na Ukrajinu, SAD i EU su uvele sankcije najvećim ruskim bankama i njenoj eliti, zamrznule sredstva Centralne banke zemlje van zemlje i isključile njene finansijske institucije iz sistema za slanje poruka SVIFT bankama.

SAD i Velika Britanija su takođe ranije sankcionisale rusko zlato, gas i dijamante.